Spannend, goed opgebouwd en een twist....!
De achterflap belooft meteen een psychologische nachtmerrie: het gezin Stern wordt opgeschrikt door de moord op de beste vriend van vader Alexander. Er lijkt geen enkel motief te zijn. Wanneer er DNA wordt gevonden en de dader wordt opgepakt, zorgt een onverwachte bekentenis voor een enorme breuk binnen het gezin. Jarenlang horen Boaz en Billie niets meer van hun vader. Tot hij opeens opduikt in de koffietent waar Billie werkt, met een waarschuwing, en weer verdwijnt. Wat volgt is een zoektocht naar de allesverwoestende waarheid.
Het boek is opgebouwd uit twee delen: het verleden, waarin de moord wordt gepleegd, en het heden, zeventien jaar later, waarin Billie en Boaz volwassen zijn. Deze opzet werkt ontzettend goed. In het eerste deel leren we het gezin kennen vanuit het perspectief van de moeder. Je leest over de aanloop naar de moord, de chaos daarna en het oppakken van een verdachte. Tussendoor krijg je korte hoofdstukken vanuit de dader, zonder dat duidelijk wordt wie dat is. Hoewel ik vrij snel een vermoeden had wie de dader zou zijn, maakte dat het verhaal niet minder spannend. De spanning zit ‘m hier vooral in de emotionele impact en de vraag wat dit met het gezin doet.
In het tweede deel verplaatsen we ons naar het heden en lezen we vooral vanuit Billie, met af en toe hoofdstukken vanuit een mysterieuze wreker. Ook hier had ik redelijk snel door wie die wreker moest zijn, maar opnieuw bleef het verhaal me moeiteloos meeslepen. De dreiging blijft voelbaar en je wil gewoon doorlezen om te ontdekken hoe alles in elkaar steekt.
En dan… komt er nog een twist die ik totaal niet had zien aankomen. Die wending is sterk opgebouwd en geeft het verhaal extra diepgang. Op het einde komen alle verhaallijnen mooi samen en vallen de puzzelstukjes logisch op hun plek. Dat geeft echt zo’n fijn “aha-moment” na een intens leesavontuur.
Eindoordeel: een spannend, goed opgebouwd verhaal met sterke perspectiefwisselingen en een verrassende twist. Ook als je sommige dingen al aan ziet komen, blijft Vlijmscherp boeien tot de laatste pagina.