Powervrouw in 1780
Vandaag (8 maart), op International Women's Day, wil ik het hebben over een echte powervrouw: Germaine de Staël.
Germaine de Staël was haar tijd ver vooruit. In een periode waarin vrouwen vooral geacht werden mooi te zijn, kinderen te krijgen, thee te drinken en te borduren, was zij belezen, spraakzaam, politiek onderlegd en een succesvolle schrijver. Ze schreef meerdere boeken die in de literaire wereld veel aanzien kregen. Haar intelligentie en uitgesproken mening maakten zelfs dat Napoleon Bonaparte haar als een bedreiging zag. Ze was slim, goed opgeleid en vooral niet bang om zich uit te spreken — ook niet tegenover mannen.
In Germaine de Staël neemt Margot Dijkgraaf je mee door vrijwel het hele leven van deze bijzondere vrouw. Van haar jeugd en familie tot haar overlijden, en alles wat daar tussenin gebeurde. Het boek laat zien dat haar leven niet eenvoudig was, maar ook dat ze, binnen de mogelijkheden van haar tijd, altijd haar eigen weg probeerde te volgen.
Waar ik vooraf dacht dat het een meer verhalende roman zou zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen, bleek het boek eerder een chronologische beschrijving van haar leven. Veel informatie is gebaseerd op brieven die bewaard zijn gebleven, geschreven door Germaine zelf of door mensen uit haar omgeving.
Dat maakt het boek echter niet minder interessant. Het is juist fascinerend om te lezen hoe een vrouw zich tussen 1780 en 1817 staande hield in een wereld die volledig door mannen werd gedomineerd.
Wat duidelijk naar voren komt, is hoeveel onderzoek Margot Dijkgraaf heeft gedaan. De hoeveelheid details en context laat zien dat dit boek gebaseerd is op grondige studie van bronnen en documenten.
Voor mij voelt dit boek daarom als een sterk en waardevol naslagwerk voor iedereen die meer wil weten over het leven en de invloed van Germaine de Staël. Daarom dank een @declubvanechtelezers en @atlascontact dat ik dit boek mocht ontvangen om te lezen en recenseren