Een van ons

LisanneGorseling 13 januari 2026
Martin en Ben zijn twee voormalige vrienden maar door een ernstig verraad zijn ze uit elkaar gedreven. Zeven jaar later kruisen hun paden opnieuw, als Ben's zus overlijdt. Op dat moment staat Ben aan de top van de Britse politiek en Martin wordt teruggezogen in de invloedrijke wereld die hij ooit moest verlaten. Terwijl oude geheimen, familiebanden en machtsverhoudingen aan de oppervlakte komen, wordt duidelijk hoe ver mensen gaan om hun positie en imago te beschermen.

Het verhaal wordt geschreven vanuit meerdere personages: Martin, Ben, Serena (Ben's vrouw), Cosima (Ben's dochter).Fliss (Ben's zus) en Richard. Ondanks het vooral gaat over de vriendschap tussen Martin, kleine schaduw, en Ben, beste vriend wordt er uitgebreid stilgestaan bij de achtergrond. Serena, is alles behalve tevreden over haar leven en voelt zich steeds meer los van Ben komen al zal ze nooit van hem scheiden. Cosima walgt van haar ouders en wordt activist om bij alles waar zij voor staan te demonstreren. Fliss komt kort in beeld want ze is overleden maar haar dood heeft grote gevolgen. Richard is een gevallen parlementslid en aast op een grote comeback.
De schrijfstijl die bij Martin is gebruikt, alsof hij direct naar mij aan het schrijven was, vond ik erg leuk. (... maar het fijne aan zo'n soort schriftelijk verslag is dat jij het niet voor het zeggen hebt.) Er zat humor in en werd intressant verteld. De schrijfstijl bij de rest was anders. Wel vanuit hun perspectief maar het was Martins verhaal. Ik kon er moeilijk inkomen en ondanks dat alle losse personages samen kwamen was de opbouw lang en het einde wat onbevredigend.
De kern van het verhaal draait om de vraag hoe verleden en privilege het heden bepalen en of waarheid en loyaliteit kunnen overleven in een wereld die draait om status en macht. Dit is goed omschreven maar het boek pakte me niet genoeg.

Meer recensies van LisanneGorseling