Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Adembenemend goed

Lissanne07 18 augustus 2022 Hebban Recensent

Bij een noodlottig ongeluk krijgt Mylo’s beste vriend Mees een kogel in zijn voorhoofd en overlijdt. We volgen onze hoofdpersoon in de periode daarna, waarin hij worstelt met de consequenties van een kleine fout. Wanneer hij met zijn Amerikaanse opa naar de Verenigde Staten gaat om opa’s roots te zoeken, besluit Mylo zijn vader op te speuren. Eenmaal in Amerika onthult opa een gruwelijk geheim dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van Mees. Hoe gaat Mylo hiermee om? En kan hij breken met het heftige patroon dat de mannen van Mylo’s familie al drie generaties in zijn greep houdt?

'Het is Marco Kunst gelukt om in een klein boek een heel ontroerend en emotioneel verhaal te gieten.' – Recensent Lissanne

Veelzijdig auteur Marco Kunst schrijft voor een publiek dat varieert van peuters tot jongvolwassenen en laat met deze Young Adult novelle duidelijk zien dat hij zijn publiek uitermate goed kent. Een memorabel verhaal over de jonge Mylo die na een traumatisch evenement het spoor compleet bijster raakt. Kunst raakt hiermee alle emotionele vlakken.

Met zijn 150 pagina’s is dit een kort maar ontzettend impactvol boek. Het verhaal begint met het feit dat Mylo niet naar de begrafenis van Mees mag en dat hij verdrinkt in het strafrechtelijk onderzoek. Je weet dan als lezer nog niet precies wat er is gebeurd, maar je merkt heel goed dat Mylo er heel erg mee in zijn maag zit. Wat er ook gebeurd is, het was absoluut niet zijn bedoeling. Het verhaal gaat bijna explosief snel. Je beleeft als lezer toch een paar maanden in Mylo’s leven. Er gebeurt meer dan genoeg om constant nieuwsgierig te zijn naar wat Mylo heeft meegemaakt, waardoor het aantal pagina’s nog korter aanvoelt.

De schrijfstijl helpt heel erg bij het inleven in het verhaal. Jeugdige woordkeus, af en toe een vleugje Engels, aardig vergelijkbaar aan hoe de zestienjarigen van nu praten. Door dit detail zou je bijna denken dat het boek een echt dagboek is van een tiener die iets traumatisch heeft meegemaakt. Als alwetende verteller spreekt Mylo de lezer af en toe direct aan en soms schrijft hij alsof het hem geen zier kan schelen dat zijn psychologisch begeleider het dagboek ook leest. Dit verhaal behandelt enkele heftige onderwerpen, zoals moord (al is het een ongeluk), het rouwproces, dementie, PTSS, familiebreuk en zelfdoding.

'Ik had moeten huilen, maar sommige dingen zijn veel te moeilijk, sommige woorden zijn veel te groot.'

Je leert de hoofdpersoon in dit boek heel goed kennen, maar ook bijpersonages opa en mam voelen levensecht. Mam werkt als een malle om iedereen te kunnen onderhouden, waarna ze ook de dood van Mees nog eens op haar dak krijgt. Opa dementeert langzaam en begint steeds meer over zijn tijd in de Vietnamoorlog te praten terwijl hij weer wegzakt in zijn moedertaal Engels. Tijdens de rondreis in de V.S. wordt hij echter weer wat helderder en kan hij Mylo meer gericht vertellen over zijn verleden, van leuke kinderanekdotes tot verhalen uit de Vietnamoorlog die schokkender blijken dan Mylo had verwacht. Ook als lezer moet je soms even slikken om de onderwerpen en verhalen die opa er te pas en te onpas uitfloept.

Het is Marco Kunst gelukt om in een klein boek een heel ontroerend en emotioneel verhaal te gieten dat je nog lang na het lezen zal bijblijven. Als we nieuwe boeken nomineren voor de leeslijst, zou dit er een van moeten zijn. En een aanrader: pak je tissues er maar alvast bij. Je gaat ze nodig hebben.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lissanne07

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.