Razend spannend kat-en-muisspel

Loortje Leest 01 september 2025
Oud-rechercheur William Hodges weet niet goed wat hij met zichzelf aan moet nu hij is gepensioneerd. Hij kijkt veel televisie om de tijd te verdrijven en steekt regelmatig zijn oude dienstwapen in zijn mond, gewoon om te kijken hoe het voelt. Hij is gescheiden, zijn dochter is volwassen en woont ver weg, zonder zijn penning vindt Hodges het leven niets meer waard. Alles verandert als hij op een dag een brief krijgt van de man die hij nooit te pakken heeft gekregen: Mr. Mercedes. Deze onbekende moordenaar wil via een online platform contact en Hodges kan de verleiding niet weerstaan.

---Het vlammetje in Hodges---
Het zit Hodges nog altijd flink dwars dat hij de Mercedes Killer nooit heeft kunnen arresteren. Hij was een van de meest onderscheiden politieagenten in de geschiedenis van de stad, maar hij heeft nooit genoeg aanknopingspunten kunnen vinden om deze meedogenloze massamoordenaar te kunnen vinden.

Al wat hij en zijn partner Pete Huntley ooit te weten kwamen, is dat dat deze Mr. Mercedes op een onverklaarbare manier de Mercedes van Olivia Trelawney stal en daarmee opzettelijk in een wachtende menigte voor de banenbeurs in het City Center inreed. Acht mensen kwamen om het leven, vijftien mensen werden ernstig verwond. De dader droeg het masker van een clown en liet geen enkel spoor achter.

Nu deze Mr. Mercedes contact met hem zoekt om hem te tarten, gaat er weer een vlammetje in Hodges branden. Hij moet en zal deze rotzak in zijn kraag vatten, al is het het laatste wat hij doet.

---Onder Debbies Blauwe Paraplu---
Natuurlijk kan Hodges de verleiding om via het online platform ‘Onder Debbies Blauwe Paraplu’ contact met Mr. Mercedes te leggen niet weerstaan. Hij speelt daarbij heel bewust met vuur, want hij zou die idioot zomaar kunnen triggeren om weer een moorddadige actie te plegen. Maar Hodges heeft niet te verliezen, alles is beter dan voor zijn televisie naar zijn pistool te staren.

Mr. Mercedes daagt Hodges continu uit en laat hem duidelijk weten dat hij iedere stap die Hodges zet nauwlettend in de gaten houdt. En Hodges provoceert net zo hard terug, hopend dat Mr. Mercedes een fout maakt die een duidelijke aanwijzing geeft.

“Hun relatie is nu officieel vastgesteld: Hodges is de visser en Mr. Mercedes de vis. Maar wel een sluwe vis, eentje die opeens een rare manoeuvre kan maken en de lijn kapot kan trekken. Hij zal hem heel voorzichtig en langzaam binnen moeten halen. Als Hodges dat kan, als hij geduldig is, zal Mr. Mercedes vroeg of laat instemmen met een ontmoeting. Daar is Hodges van overtuigd.”

---Razend spannend kat-en-muisspel---
Toen ik een tijdje geleden mijn eerste Stephen King-boek ooit had gelezen, 22-11-1963, wist ik al meteen dat er meer verhalen van deze meesterverteller zouden gaan volgen. Mijn keuze viel op Mr. Mercedes, want ik heb nu eenmaal een zwak voor series.

Ik heb genoten van dit razend spannende kat-en-muisspel tussen een gepensioneerd rechercheur en een gestoorde moordenaar die ieder moment weer toe kan gaan slaan, met name omdat de personages zo geweldig zijn uitgewerkt.

Hodges is natuurlijk al erg sympathiek, maar de neurotische Holly Gibney is minstens net zo innemend. Ze komt over als een labiel grijs muisje met meerdere psychische problemen, maar uiteindelijk blijkt ze onwaarschijnlijk intelligent en handig te zijn. Ze wordt een ongebruikelijke heldin, waar ik heel graag meer over wil gaan lezen. Op naar het tweede deel uit deze heerlijke serie dus!

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Meer recensies van Loortje Leest