Huis-tuin-en-keuken wetenschap
Ik ben stomverbaasd dat dit boek zo goed ontvangen is. Ik kan me niet voorstellen dat Asha zich echt verdiept heeft in de epigenetica, anders zou ze niet alle nurture invloeden zien als mogelijkheid om genen aan en uit te zetten. Bij de 'invloeden van buitenaf' gaat het in slechts heel beperkte mate om omgevingsfactoren als opvoeding en dergelijke en grotendeels om aansturende stofjes binnen de lichaamscellen. De invloed van nurture is vele malen groter op het brein dan op de genen!
En de werking van ons brein is wel degelijk gebaseerd op de overlevingsmechanismen uit de oertijd.
Overigens onderschrijf ik ten volle het gevaar van vooroordelen. Maar... zouden we ze niet hebben, dan zouden we bij alles wat we in ons leven zien en ervaren ons moeten afvragen of het klopt wat we zien of ervaren, dat is ondoenlijk! Vooroordelen maken dat we snel kunnen reageren en zoveel mogelijk potentiële gevaren kunnen ontlopen. Een voorbeeld: als je per ongeluk je hand op een kookplaat legt, zul je die in een reflex terugtrekken omdat je brein ervan uitgaat dat je je brandt. Als je brein dat vooroordeel niet zou hebben en je eerst bewust moest ervaren of de kookplaat wel of niet heet is, is het te laat...
Asha verwijt onderzoekers een bias te hebben, ze zijn geneigd in hun onderzoeksresultaten te zien wat ze er in willen zien. Maar hoe zit het met de bias van mevrouw Ten Broeke zelf? De interpretaties die zij geeft, zijn in lang niet alle gevallen onweerlegbaar.
Mijn conclusie: een leuk boek dat laat zien hoe vooroordelen kunnen doorwerken, maar meer moet je er ook niet van willen maken!