De eerste stappen in een klassiek avontuur

Madouc88 19 juni 2025
Een Rijk in Verval is het debuut van Sebastiaan Koen, een klassieke fantasy vol magie, monsters en een vleug duisternis. Het is het begin van een reeks met veel potentie. Het verhaal gaat over de jongen broers Dorvin en Edilion Staalhart en begint met een proloog waarin de broers hun dorp moeten ontvluchten door een aanval van brute monsters, Borreks, die worden aangestuurd door de duistere magiƫr Felkon Demonos.

Ik had wat moeite om echt goed in het verhaal te komen, het tempo ligt in het eerste deel niet zo heel hoog en de schrijver lijkt nog wat zoekende naar zijn stijl en toon, maar in de loop van het verhaal krijgt dit wat meer vorm. Het is een vlot leesbaar verhaal die een beetje klassiek aandoet qua toon, maar niet dat pompeuze heeft van sommige oudere literaire werken. In het tweede deel van het boek is de spanningsboog wat beter opgebouwd en hoewel het niet eindigt in een grote finale zijn de gebeurtenissen boeiend genoeg om de aandacht vast te houden.

Bij de personages miste ik wat emotionele diepgang. Ze maken ingrijpende gebeurtenissen mee en hoewel de schrijver wel vertelt over verdriet of angst, voelde ik dat in het verhaal niet echt. De personages lijken na heftige gebeurtenissen en/of verlies zich vrij makkelijk erbij neer te leggen en door te gaan met waar ze mee bezig zijn.

Het boek begint met een uitleg van het maandenstelsel, omdat de maanden en jaren verschillen van onze eigen kalender. Een geinig detail, al maakt het voor het verhaal niet veel verschil. Achterin het boek bevindt zich een woordenlijst met de betekenis van woorden uit de zelfbedachte taal. Ik las op een e-reader, waardoor ik daar niet zoveel aan had, maar het is wel leuk gedaan.

Alles bij elkaar een leuk boek. Geen overdonderend debuut, maar wel heel degelijk en het geeft veel mogelijkheden voor een vervolg.

Eindoordeel: eigenlijk 3,5*, maar omdat Hebban niet aan halfjes doet wordt het 3*. Voor 4* miste het net wat emotionele diepgang en overtuiging.

Meer recensies van Madouc88