Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een van Ijslands grootste vermissingszaken

Margje_V 07 februari 2024

In augustus 1956 verdwijnt Lára Marteinsdóttir. Ze heeft vakantiewerk bij het echtpaar Óttar Óskarsson en Ólöf Blöndal op het eilandje Viðey gevonden. Als politieagent Kristján Kristjánsson onderzoek doet op het eiland begint hij met het ondervragen het echtpaar, maar ook zij hebben geen idee waar het meisje is gebleven. Ze is gewoon verdwenen. Het blijft een raadsel waar Lára is. Is ze nu wel of niet van het eiland gegaan, is ze vermoord of gewoon weggelopen. Het blijft een grote onopgeloste IJslandse vermissingszaak.

Dertig jaar later gaat Valur Róbertsson alsnog op zoek naar haar. Wie weet komt hij er wel achter wat er met haar is gebeurd en kan hij een geweldig verhaal in de krant Vikublaðið plaatsen, waar hij net is begonnen als journalist.

Ondertussen viert Reykjavík zijn tweehonderdste verjaardag en de stad zal het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov. Valur ziet zijn naam al op de voorpagina staan, naast de foto van Reagan en Gorbatsjov. Dat is nog eens een mooie binnenkomer als journalist. Valur doet zijn best om uit te vinden wat er nu eigenlijk op het eilandje Viðey is gebeurd, maar stuit al snel op verzet van een aantal belangrijke mensen.

Krijg je ook al duizelingen van al die namen? Had ik ook. En de uitspraak blijft ook een raadsel. Een fonetisch rijtje naast alle namen van de personages voor in het boek was wel op zijn plaats geweest. Het blijft natuurlijk een vertaling, maar het kan behoorlijk afleiden.

Het verhaal bouwt langzaam op en komt niet echt op gang. Het blijft wat kabbelend door lezen. De personages blijven redelijk vlak en de plot is niet echt heel spannend.
De sfeer van het eiland wordt wel goed neergezet en je krijgt een mooi beeld van de natuur en de huizen op het eiland. De onderzoeken vanuit de ogen van de journalist, burgers en politie wordt uitgebreid verteld en dat is enorm goed gedaan.

Margje
voor Sannereadsalot

Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9789400516281
Pagina’s: 285
Uitvoering: paperback
Uitgave: januari 2024

Dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Margje_V