Een schilderij van Jeroen Bosch

Marianne 02 februari 2025
'Ik gaf je ogen en je keek in de duisternis' van de Catalaanse schrijfster Irene Sola doet me denken aan een middeleeuws schilderij van Jeroen Bosch over het laatste oordeel: de duivel, hel en verdoemenis spelen door het hele boek een prominente rol, naast alle verhalen over bloederige taferelen oorlog, barbaarse straffen, verkrachtingen, bevallingen en dood. De geschiedenis van het hele geslacht Clavell wordt getekend door een pact met de duivel dat ervoor zorgt dat alle nieuwgeborenen 'iets' missen, zoals een (stukje) hart, afwezige oren, verstand of nog erger: een anus of een lever. Dat maakt ook dat alle voorouders aanwezig zijn bij het doodsbed van de laatste telg, die het pact weer heeft vernieuwd. Een vreemd boek, maar aangrijpend en prachtig geschreven.

Meer recensies van Marianne