Geen humor maar toch een aanrader ...
Ook ik verwachtte een boek vol (soms nogal zwarte) humor te kopen van Hendrik Groen, dat zijn we intussen zo van hem gewend. Toch vind ik dit helemaal geen slecht boek. Wat weet HG goed de sfeer van sleur en vervreemding van elkaar binnen een relatie weer te geven. Dat proberen op te lossen door 2 maanden in een Benidorms hotel te gaan overwinteren - en dus dag en nacht op elkaars lip te zitten in 1 kamer - blijkt dan ook een grote vergissing, merken Joop en Hannie. Doorheen het boek blijf je hopen dat het koppel terug dichter bij elkaar zal komen, de frustraties zal kunnen uitpraten en met een propere lei herbeginnen in Nederland. Het leven zoals het is, in meer gezinnen dan we kunnen vermoeden. Tegelijk is het boek ook een spiegel om eens in te kijken: hoe zit het in de eigen relatie? Zijn we meer Cobi & Theo of meer Hannie & Joop? Duidelijk geen boek voor mensen die alleen suikergoed, roze wolkjes en lachen op hun leespad willen vinden, maar zeker wel voor wie het dieper mag gaan, hevige - niet zo leuke - gevoelens en gedachten bij de personages inbegrepen. Een auteur die goed is in humor mag toch ook eens helemaal de andere kant van het spectrum opzoeken en aftasten. Hetgeen hij wonderlijk goed gedaan heeft. Je voelt als lezer het ongemak en de frustraties van de personages, je wordt heen en weer geduwd tussen de slechte relatie en de goede relatie, die opgelaten getuige is van de strubbelingen bij hun vrienden. Een heel bizar gevoel af en toe. Moet kunnen.