Magisch realistische romantasy, een nieuwe favoriet

De laatste ravendochter is het fenomenale fantasydebuut van Merel Godelieve, een prachtige limited edition met mooie illustraties, gouddruk en sprayed edges. Een coming of agesaga vol magie, liefde en Ierse mythologie, een prachtig verhaal in een bloedmooi jasje, maar het is echt zoveel meer!
Een aangrijpende familiesaga vol mysterie op een eeuwenoud kasteel, een jonge vrouw met bijzondere krachten en een hartverscheurend liefdesverhaal van epische proporties. Het blijft allemaal heel dicht bij de werkelijkheid en je gaat geloven dat Ierse mythologie geen folklore maar geschiedenis is.
Erin, de huidige barones van Duncannon, doet er alles aan om het familiekasteel te behouden, maar de kosten rijzen de pan uit, ze verliest haar bijbaan en de B&B loopt ook niet storm. Wanneer een Amerikaanse filmstudio een ander kasteel kiest als set voor een nieuwe film, wordt ook haar laatste hoop de grond in geboord. Uit pure wanhoop laat ze de stem weer toe die al jaren fluistert vanuit de duisternis onder het kasteel. De andere kasteelheer sterft en Duncannon Castle wordt alsnog de filmset. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe..
Merel Godelieve brengt het heel dichtbij. Het voelt of je echt naar Duncannon heen kunt, dat die put daar is en Zij ook gewoon bestaat. We leven mee met Erin in het heden, dit wordt afgewisseld met dagboekfragmenten uit het verleden, en het verhaal van de Morrígan. Het boek is opgedeeld volgens de seizoenen. De hoofdstukken beginnen met een titelquote uit de Brennon waardoor we steeds een beetje meer leren over haar familie en de magie.
Een foutloos plot wat zo doordacht, afwisselend en goed sluitend is opgebouwd verwachtte ik in elk geval niet bij een debuut! Het mysterie zorgt voor vaart en spanning. De personages zijn heel menselijk met gelaagde karakters. Niemand is alleen maar goed of slecht. Dat heeft Merel heel goed en met veel gevoel uitgewerkt. Haar schrijfstijl is vloeiend, pakkend en er ligt veel gevoel in de prachtige zinnen. Na een ijzersterk einde legt de epiloog de laatste puzzelstukjes op hun plek. Wat een fenomenaal, schitterend, prachtig verhaal. Wow!

Meer recensies van MarieJoseJansen