Meeslepend, emotioneel en intens verhaal over liefde, schuldgevoel, trauma en de moed om het te verwerken

MarieJoseJansen 24 februari 2026
'De stilte voor de storm' (Pictures of him, vertaald door Linda Broeder) is de nieuwe roman van Clare Leslie Hall bij LS uitgeverij. Haar internationale doorbraak kwam vorig jaar met 'Als scheuren in de aarde' (Broken country), dat werd gepubliceerd in 35 landen. De Britse auteur en journalist woont in het Engelse Dorset in een 17e eeuwse boerderij. Ze schreef ook nog 'Days you were mine', waarvan ik vurig hoop dat LS dit ook nog uit gaat brengen!

We volgen Catherine en Lucian vanuit een duaal perspectief in 3 tijdslijnen: Als jonge studenten tijdens hun romance 15 jaar geleden, tijdens hun nieuwe ontmoeting 4 maanden geleden en in het heden, waarin Catherine na een traumatische gebeurtenis letterlijk vast zit en niet meer praat. Volgens de artsen kan ze daar alleen uitkomen als ze haar verleden onder ogen ziet, dus zij herbeleeft alles, we zitten voornamelijk in haar hoofd. Lucian was Catherine's grote liefde, maar toch verliet ze hem zonder een woord. Ze trouwde met Sam en kreeg 2 kinderen. Wanneer ze elkaar 15 jaar later weer zien, komt alles terug. Lucian wil antwoorden, maar kan hij de waarheid wel aan?
Door de wisselingen in perspectief en tijd wordt de spanning goed opgebouwd. Hall is meesterlijk in het doseren van informatie, waardoor elk antwoord voor nieuwe vragen zorgt en je blijft lezen. Je wordt als het ware het verhaal ingezogen door haar meeslepende schrijfstijl met prachtige zinnen. Sommige dingen zijn wel snel duidelijk, zeker wanneer je haar vorige boek hebt gelezen. De opbouw, de sociale verschillen tussen de personages en de setting zijn vergelijkbaar. Toch weet ze te verrassen. Het gaat ook niet zozeer om een verrassende uitkomst of plottwists: Het gaat vooral om: Hoe is het zo gekomen? De personages zijn sterk en gelaagd, ieder met eigen fouten en rauwe, begrijpelijke emoties. Het psychologische aspect in het heden is aangrijpend en perfect uitgewerkt. Met elk hoofdstuk kom je dichter bij het onvermijdelijke en dat breekt je hart.
Al met al een meeslepend, emotioneel en intens verhaal over liefde, schuldgevoel, trauma en de moed om het te verwerken.

Meer recensies van MarieJoseJansen