Sfeervol slotstuk van geweldige serie vol mysterie en romantiek

MarieJoseJansen 27 januari 2026
Na Het Koetshuis, De Theekoepel en De IJskelder is De Rozenkamer helaas het laatste deel van de schitterende Landgoed Rosaville serie van Karin Quint bij LS. Het verhaal speelt af in Villa Zeldenrust van de familie de Wit in 1876. Theodoor de Wit is dan net met de bouw van Landgoed Rosaville begonnen. Dit maakt het laatste deel chronologisch eigenlijk het eerste deel, maar de boeken kunnen makkelijk los gelezen worden.

We maken kennis met Roosje Arkenbout, ze groeide op in luxe maar door rampspoed moet ze gaan werken bij de familie de Wit. Hier loopt ze Theodoor tegen het lijf, de jongste zoon des huizes. Er ontstaan gevoelens, maar dat is onmogelijk. Ze is verloofd en er is nu ook een verschil in stand. Of dat allemaal niet lastig genoeg is, gebeuren er ook nog mysterieuze dingen in de grimmige villa en gaan er nare geruchten rond. Theodoor is druk met de bouw van zijn nieuwe landgoed en merkt dat Roosje niet zomaar een bediende is. Hij vraagt haar hulp bij het voorkomen van een staking in zijn textielfabriek, maar de risico's zijn enorm.

Hoezo bestaat Landgoed Rosaville niet echt? Het is in de boeken zo gedetailleerd beschreven, compleet met plattegronden en bouwtekeningen door verschillende tijdperken heen, dat het bijna niet te geloven is dat het fictie is. Dit laatste deel is chronologisch het eerste deel maar voor wie de vorige delen gelezen heeft, zullen er puzzelstukjes op hun plek vallen! De schrijfstijl is toegankelijk en vlot, waardoor je makkelijk in het verhaal van de levensechte personages opgaat. De sfeer en setting ademen historie en het is goed te merken dat Quint gedegen onderzoek heeft gedaan, want alles klopt: Het leven in de 19e eeuw, het verschil tussen rijk en arm, de afhankelijke posities van vrouwen en arbeidsomstandigheden. Deze thema's zijn subliem uitgewerkt en dat creƫert een mooie diepgang. De ontrafeling van het mysterie zorgt voor vaart terwijl de ontluikende liefde de romantische feelgoodsaus is.
Al met al zorgt dit sfeervolle slotstuk vol mysterie en romantiek ervoor dat alle vragen beantwoord zijn terwijl de historie van Landgoed Rosaville begint. De mooiste full circle die ik me als lezer had kunnen wensen.

Meer recensies van MarieJoseJansen