Must read waaraan alles klopt

MarieJoseJansen 03 november 2025
Sleutel tot mijn hart van Kristie Raaijmakers bij April books vormt een tweeluik met het eerder verschenen Muurtje om mijn hart. Beide boeken zijn in principe los te lezen, maar voor de optimale beleving lees je eerst Muurtje en daarna Sleutel. In Muurtje leren we Mats namelijk al kennen als de horkerige tweelingbroer van Mike, al bleef ik met vragen zitten waarom hij zo was. In Sleutel krijgen we antwoorden en zien we Mike en Elin tot mijn vreugde ook weer terug. Het voorwoord en de goed gekozen triggerwarning zijn behulpzaam om voorbereid te gaan lezen.

Mats is doorgebroken als zanger met een song over de dood van zijn vader, maar alle veranderingen vallen hem zwaar. Iedereen wil iets van hem, hij wordt geleefd. Ook bij Rosanne is er veel veranderd. Haar stage in de tattooshop bevalt haar goed, maar ze heeft deze carrièreswitch nog niet aan haar vader durven te vertellen. Wanneer ze elkaar weer zien bij Ink Fusion, een half jaar na een hete one night stand, is de aantrekkingskracht er meteen weer, maar dat willen ze allebei niet. Toch helpt Mats haar met een ex die haar blijft lastigvallen. Hij weet dat hij beter afstand kan houden, vanwege het verleden, maar zijn gevoel is sterker.

De prachtige cover met sprayed edges is werkelijk schitterend en past zo mooi bij de vorige! Kristies meeslepende schrijfstijl en het duale perspectief zorgen ervoor dat er veel vaart en dynamiek in het verhaal zit en je Mats en Rosanne al snel diepgaand leert kennen. Ze zijn dan ook subliem uitgewerkt, maken een mooie ontwikkeling door en worden levensecht. Het heftige onderwerp wat hier aan bod komt is met uiterste zorgvuldigheid neergezet. Ik had na Muurtje wel iets heftigs verwacht, maar niet dit. Het is goed dat ze de waarschuwing vooraf gaf. Het geeft het verhaal wel een enorme realistische lading en veel diepgang. Net als Muurtje is ook Sleutel perfect in balans met warme humor, hartverwarmende vriendschap en spicy romantiek. De epiloog zorgt voor een mooie afsluiting van beide verhalen. Dit alles maakt dat het ondanks het heftige onderwerp nergens te zwaar is en leest als een levensechte, meeslepende realgood die de vorige gewoon weer overtroffen heeft!

Meer recensies van MarieJoseJansen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.