Verrassend stukje Japanse kunst!

Marieke87 04 maart 2025
Een kat op recept...dat is het concept van de mysterieuze kliniek waar verschillende hoofdrolspelers langskomen. Hun verwachting? Psychische hulp. Maar ze vertrekken met een kat...

Elk verhaal is op zijn eigen unieke manier een voorbeeld van de wijze waarop een mens verdwaald kan raken in de drukte en hectiek van alle dag, van het leven, en daarbij de liefde en verbinding uit het oog kan raken. De onconventionele aanpak van dokter Niké en zuster Chitose, zorgen ervoor dat de 'patienten' overdonderd worden en met een kat buiten staan. De katten brengen verbinding, zetten het leven even op stil en benadrukken de relativiteit van het leven en alle druktes.

Het zijn duidelijk karakters uit de Japanse cultuur, waar de ratrace en werkdruk vele malen extremer zijn dan hier. Dat perspectief moet je als lezer meenemen en zien. De manier waarop hun levens in een paar dagen totaal omslaan, de 'toevalligheden' die op hun pad komen zijn niet geheel geloofwaardig. Maar de symboliek en betekenis worden duidelijk. Ze weten te raken.

Er is een bepaalde afstandelijkheid zoals ik dat ken uit de Oosterse literatuur. Je kijkt mee met de hoofdpersoon in dát stukje verhaal,zonder dat er vanuit de 'ik' word geschreven. Ook de schrijfstijl draagt hier aan bij, zonder dat ik dat precies kan duiden. Heel af en toe zijn er flashbacks, de verhaallijn. Van de kliniek speelt er subtiel doorheen. Met alle Japanse benamingen is dat soms wel even pittig om goed te volgen!

De sfeer, de stijl, de absurditeit enerzijds en herkennen van de perfect uitgewerkte manier hoe katten leven en zijn, het heeft me aan het denken gezet over mijn prioriteiten in het leven. En ook de tweestrijd: anders willen, maar ook weer niet.

Het boek bevat een aantal mooie zinnen die aanzetten tot denken. Bijvoorbeeld: "Als ik niet goed luister naar wat mijn dochter vertelt, en niet de intentie heb om haar te begrijpen, laat ik me opnieuw meevoeren door de dagelijkse drukte." (Blz. 165-166).

Kortom: een aanrader, een prettig en goed leesbaar, beetje magisch boek, voor iedereen die van katten houdt!

Meer recensies van Marieke87