Advertentie

Voor sommige hoofdpersonen heb je direct een zwak; dit geldt zeker voor Raymond Green.

Raymond, een puber uit het niets-aan-de-hand stadje Williamsburg (Burgerville) in Connecticut en zijn boezemvriend Simon. Beiden niet bepaald uitblinkers in sociale vaardigheden, schoolprestaties of sport. Ray is wel bijzonder geïnteresseerd in geschiedenis; hij pluist de complete geschiedenis van zijn woonplaats uit en is gek op feitjes.

Op een saaie schooldag komt er een nieuw meisje in de klas, Jane Doe, en zij komt naast Ray zitten. Ray is vanaf het eerste moment gebiologeerd door Jane. Zijn verlegenheid zit hem in eerste instantie danig in de weg maar langzamerhand ontstaat er een intense vriendschap tussen Ray, Jane & Simon.

Ray & Jane krijgen een relatie en hebben veel gemeen; zij zijn enig kind, delen dezelfde (zwarte) humor, zijn niet sociaal vaardig en bovendien kampt Jane met depressies. Soms zijn deze zo hevig dat Jane zich voor alles en iedereen afsluit en het is voor Ray dan ook onmogelijk haar te bereiken. Jane haar geliefde oma Irene leed ook aan depressies en door samen naar de folkmuziek van haar oma te luisteren krijgt Ray steeds meer begrip voor de situatie waarin zijn vriendin zich bevindt en beseft hij dat het geen zelfgekozen situatie is. De depressies zijn soms zo hevig dat niemand meer tot Jane kan doordringen.

Het boek is verdeeld in hoofdstukken ‘ervoor’ en hoofdstukken ‘erna’. Duidelijk is dat er ‘iets’ is gebeurd maar wat precies weet je pas aan het einde van het boek.

Het boek valt onder de noemer young adult maar ik denk dat volwassenen dit boek ook zeker kunnen waarderen. Je leert meer over psychische problemen en de complexiteit daarvan.

Reacties op: Raymond & Jane

55
De geschiedenis van Jane Doe - Michael Belanger
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners