Ontroerend kijkje in de geschiedenis

Marielle 08 februari 2020

Een mooi en ontroerend boek over drie generaties. Over muziek, liefde, trouw, vriendschap, geschiedenis, kwetsbaarheid en veerkracht.

Drie generaties, opa Hardy Hardy (zijn naam is een grapje van zijn vader), 80 jaar, die zijn jeugd heeft doorgebracht in Nederlands-Indië, zijn dochter Aswani en haar dochter Synne.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in Toko Hardy in Haarlem, de toko van opa en zijn vrouw Christina, die hij runt met zijn oude vrienden Cok en George.

De drie generaties, ooit zo close, vertellen ieder hun eigen verhaal waarbij ze naarmate het boek vordert steeds verder van elkaar afdrijven. Ze worstelen alledrie met het verleden, het heden én de toekomst.

Een mooi en ontroerend boek dat ons meeneemt naar de bezettingsjaren in Nederlands-Indië, de muziek van de Honolulu Kings, met Hardy als King, en het toetreden van Hardy tot de vrijmetselarij. Een periode in de geschiedenis waar ik zelf niet zo veel vanaf wist, het boek heeft me een goede inkijk gegeven.

De intense haat die Hardy tegen de Jappen koestert zit enorm diep. Om ervoor te zorgen dat de geschiedenis nooit verloren gaat heeft Hardy op de deur van de toko de tekst ‘Instituut voor orale Indische geschiedenis’ aangebracht. In de toko bewaart hij tientallen cassettebandjes, interviews die hij heeft afgenomen bij klanten die hun herinneringen delen over de oorlogstijd, de bezetting door de Japanners en de bersiap.

Het boek eindigt met een zeer verrassende en onverwachte wending, zonder spoilers weg te geven, ik heb daar wel een kleine kater aan overgehouden...

Meer recensies van Marielle