Indrukwekkende roman
De 52-jarige Ierse WIllow Hale legt zichzelf een ballingschap op als ze verhuist naar een cottage op een dunbevolkt eiland voor de kust van Galway. In de society wereld in Dublin en omstreken stond ze bekend als Vanessa Carvin doordat ze getrouwd was met de directeur van de nationale zwembond. Nu is ze op de vlucht en wil ze niet herkend worden. Ze hoopt dat ze hier het schandaal, veroorzaakt door haar man, achter zich kan laten. Willow gaat bij zichzelf ten rade of ze had kunnen voorkomen welke gruwelijkheden haar man heeft gepleegd. Is ze er zelf ook schuldig aan?
“Water” werd geschreven door de Ierse schrijver John Boyne die al heel wat titels op zijn naam heeft staan zoals onder andere de verfilmde roman “ De jongen in de gestreepte pyjama”. Voor mij was het de eerste kennismaking met deze auteur.
“Water” gaat over de gevolgen binnen een gezin wanneer een gezinslid beschuldigd en veroordeeld wordt van een misdaad. Doorheen het boek maken we kennis met Vanessa en volgen we haar innerlijke conflicten. Op het eiland probeert ze met zichzelf in het reine te komen. Ze vraagt zich af of zij een rol heeft gespeeld in de feiten waaraan haar man schuldig is. Heeft ze bepaalde waarschuwingssignalen gemist? Is zij medeplichtig aan zijn misdaden? Haar ruwe pijn is goed voelbaar doorheen de pagina’s. De schrijver is erin geslaagd een levensecht personage neer te zetten met haar eigen gecompliceerde leven. Hij heeft een heel goed inlevingsvermogen. Ik voelde echt met Vanessa mee door alles wat ze heeft moeten doorstaan.
Het verhaal kenmerkt zich door een directe en eenvoudige schrijfstijl, zonder te veel frullen en franjes waardoor de nadruk meer ligt op de essentie van het verhaal. Dat zorgt er ook voor dat het verhaal je meeneemt en niet meer loslaat.
“Water” is een roman die een diepe indruk op mij heeft nagelaten en die ons een helaas actueel thema van andere zijde laat bekijken. Ik kijk uit naar de andere 3 delen van dit vierluik rond de natuurelementen.