“Hersenflitsen”
ISBN: 9789464629347
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina's: 243
Publicatie datum 11-04-2023
Dit boek heb ik gekregen als recensie exemplaar van Lars de Brabander en uitgeverij Aspekt B.V. Heel hartelijk dank hier voor.
Achterflap:
Olaf Carl Kramer is zwaar getroffen door een hersenbloeding. Hij leeft, gebukt onder zijn handicap, jarenlang in een verzorgingstehuis en wordt wekelijks opgehaald door zijn familie voor de gebruikelijke koffieochtend op zondag. Zijn verstandelijk vermogen is onherroepelijk aangetast en instabiel. Hij beleeft variërend heldere en troebele momenten, is half verlamd en geestelijk lijkt hij er meestal niet meer bij. Deze beperkingen verhinderen Olaf normaal te communiceren met zijn omgeving. Hij is, wanneer hij niet weggevallen is, er wel degelijk echt bij. Hij knikt vriendelijk naar zijn omgeving, glimlacht schaapachtig, doet wat hem in zijn opvoeding is bijgebracht: Beleefd zijn, luisteren, gehoorzamen. Het leven gaat in deze periode langzaam aan Olaf voorbij. Niet voor Carl, zijn onderbewustzijn, zijn tweede ik. Die ziet de interessante kant van de zaak en probeert Olaf daarvan te doordringen. Carl is de enige die nog goede dialogen met Olaf kan voeren. Niet altijd, maar vaak wel. Carl is weinig gehinderd door de barrières waar Olaf mee te kampen heeft en neemt gaandeweg, tot ongenoegen van Olaf, de overhand. Olaf zelf blijft over met de onverbiddelijke aftakeling van het lichaam, iets waar Carl zich in het geheel niet om bekommert. Hij concentreert zich liever op het verklaren van de zin des levens terwijl Olaf meer inzicht verlangt in het leven na de dood..
De cover:
Die is prachtig. Ik had ook geen idee wat met met dit boek te wachten stond.
De inhoud:
Mooi duidelijk lettertype. Niks mis mee.
Mijn beleving van het boek:
Toen ik in dit boek begon had ik een beetje buikpijn. Mijn man heeft nog niet zolang geleden een beroerte gehad. Wat zou dit boek me brengen? Zou het erg confronterend zijn? Niets is minder waar. Geen kommer en kwel. Verrassend, zo kan ik het wel noemen. Olaf Carl Kramer heeft een zware hersenbloeding gehad. Zijn verstandelijk vermogen is zwaar aangetast. Zijn alter ego Carl daar in tegen is de enige die nog goede dialogen met Olaf kan voeren. In dit boek word je voor een groot deel meegenomen in de dialogen door Olaf en Carl. Het is niet goed uit te leggen maar het zijn mooie indringende dialogen. Soms hard en pittig maar ook hilarisch. Waarin je de eenzaamheid Olaf ziet en het optimisme van Carl. Dit is echt een heel bijzonder boek dat prachtig beschrijft hoe iemand zich kan voelen als hij opgesloten zit in zichzelf. Lars de Brabander schrijft duidelijk en windt er geen doekjes om. Hij maakt de dingen niet mooier dan ze zijn. Dank je wel Lars de Brabander dat je mij dit boek toevertrouwde. Dit boek verdient echt 5⭐️
Auteur: Lars de Brabander
Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN: 9789464629347
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina's: 243
Publicatie datum 11-04-2023
Achterflap:
De cover:
Die is prachtig. Ik had ook geen idee wat met met dit boek te wachten stond.
De inhoud:
Mooi duidelijk lettertype. Niks mis mee.
Mijn beleving van het boek: