Bittere strijd

Marja Legius 22 augustus 2025
Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze auteur. Ik heb deel 1 van deze trilogie dan ook nog niet gelezen. Dat is ook niet nodig om dit boek te kunnen begrijpen. Af en toe wordt er wel teruggegrepen naar iets dat in het verleden gebeurd is maar er worden geen details vrijgegeven zodat ik als ik deel 1 alsnog wil lezen niet bekend ben met wat er speelde dus blijft ook dat verhaal verrassend.

In dit boek is Vera, de dochter van de eigenaar van de Veenstra chocoladefabriek de hoofdpersonage waarbij het in deel 1 meer over haar ouders ging in een andere tijd.

Het boek is opgedeeld in 4 delen waarbij de hoofdstukken de naam aangeven van de hoofdpersonage waar dit stuk over gaat. Ook staat er duidelijk plaats en tijdsaanduiding aangegeven. Soms is deze datum boven het hoofdstuk hetzelfde als bij het volgende hoofdstuk waarbij een ander personage de hoofdrol heeft zodat een bepaalde gebeurtenis of periode vanuit meerdere personen belicht wordt. Daardoor heb je soms al voorkennis over wat er gaat gebeuren.

De hoofdpersonages zijn geloofwaardig maar het was pas later in het verhaal dat ik ze ook echt in mijn hart kon sluiten. Ik vond het in het begin van het verhaal wat lastig Of dat nou kwam door de schrijfstijl of dat ik de personages nog moest leren kennen weet ik niet. Af en toe vond ik het lastig als er iets groots gebeurde dat er dan niet verder op in gegaan werd bijvoorbeeld bij een sterfgeval stopt het hoofdstuk en gaat een paar jaar later weer door. Dan hoopte ik meer inzicht te krijgen in de reactie van de hoofdpersonages op een voorval, de sfeer waarin iets gebeurde of een diepere beschrijving van een gebeurtenis maar dat kwam niet. Het gaf daardoor wel ruimte voor mijn eigen interpretatie van het gebeurde. Misschien dat ik daardoor de personages later alsnog in mijn hart kon sluiten. Wat daar zeker ook aan bijgedragen heeft zijn de gebeurtenissen die zich afspeelde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin het voor iedereen anders werd en iedereen op zijn eigen manier ermee om moest gaan. Vooral de achtergebleven vrouwen die sterke karakters blijken te hebben. De titel Bittere strijd is dan ook goed gekozen voor dit deel van de trilogie.

Hoewel ik over bepaalde personages graag meer had willen lezen of situaties verder uitgediept had willen zien heb ik dit boek met plezier gelezen en zou ook graag de andere delen willen lezen.

Meer recensies van Marja Legius