Als alle gasten naar huis zijn

Marja Legius 17 september 2025
Dit boek mocht ik lezen voor Uitgeverij Keytree waarvoor mijn hartelijke dank.

Dit is het verhaal van Peter Kierleman, een man van bijna 80 die weet dat hij vergeetachtig aan het worden is. Hij heeft al eerder in een wilsverklaring opgesteld dat hij niet wil blijven leven als de dementie voortzet. Ook in zijn testament heeft hij deze wilsverklaring extra laten opnemen en de huisarts is op de hoogte. Zijn personage wordt heel goed en geloofwaardig neergezet. Je voelt als het ware de aftakeling en leeft enorm met hem mee.

Zijn 3 kinderen kennen de wilsverklaring en merken dat vader steeds meer vergeet. Zij zijn op de hoogte gebracht van een geheime organisatie genaamd GFO (Grote Feest Organisatie). Deze organisatie zorgt voor een mooi afscheidsfeest bij terminaal zieke patiënten waarna kort na het feest de euthanasie plaatsvindt. De kinderen hebben de vraag om euthanasie van hun verwarde vader bij deze GFO neergelegd. Daar komen de moeilijkheden en mogelijkheden om de hoek kijken van wat wel en niet wettelijk mag op het gebied van levensbeëindiging bij mensen die niet meer zelf kunnen beslissen op het moment dat dit aan de orde is. Ook al is er een wilsverklaring uit de tijd dat degene nog volledig bij zijn verstand was. Dit is dan ook het kernthema van het verhaal en zet je aan het denken over deze dilemma’s. Want wie mag beschikken over een leven als degene waar het over gaat dit niet meer zelf kan doen op dat moment. En wat zijn de juridische gevolgen mocht men tot dit besluit over gaan.

De redenen waarom de kinderen voor levensbeëindiging bij hun vader instemmen en hun twijfels hierover worden in het verhaal van elk van hen afzonderlijk belicht. Een moeilijkheid bij de definitieve beslissing is dat de familie nooit echt met elkaar heeft leren praten en er nog veel onzekerheden zullen zijn nadat de euthanasie heeft plaatsgevonden.

Ik vond het een uniek en aangrijpend verhaal waarin het thema van zelfbeschikking over je eigen leven wordt uitgelicht met alles wat daarmee te maken heeft.

Het boek is met veel respect geschreven en zet je zeker aan het denken over dit moeilijke thema waar zeker nog een taboe op rust.

Tot slot wil ik nog even complimenten geven voor de prachtige cover die zo mooi bij dit verhaal past.

Meer recensies van Marja Legius