Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontdek God in jezelf

Marjan van Druenen 21 januari 2021
Advaita Vedanta is een spirituele onderwijstraditie die deel uitmaakt van de Vedische cultuur en dat het ontdekken van je ware essentie tot doel heeft. Swami Dayananda Saraswati (1930-2015), een vooraanstaand Advaita Vedanta-leraar, laat de lezer kennismaken met de Vedische visie op God, Ishvara. Hij laat zien dat God overal is, God is in alles en verbonden met iedereen en met al wat is.

Toch veegt Dayananda het geloof in God van tafel. Ishvara is niet iets om in te geloven maar om begrepen te worden. En daarbij is de auteur zeer behulpzaam. Door gebruik te maken van rijke metaforen geeft hij heldere voorbeelden die af en toe zelfs een lach op je gezicht toveren. Hij vergelijkt een koe en een ezel met mensen en laat zien dat dieren altijd vrij van conflicten zijn. De mens daarentegen is behept met innerlijke conflicten. Alleen een compleet, emotioneel volwassen persoon * is daar vrij van.

De geniale vergelijkingen die Dayananda gebruikt, maken dat je afstand kunt nemen. En door afstand te nemen kom je tot de essentie van wat hij wil zeggen. Zo gebruikt hij het voorbeeld van een spin die aan een zelfgemaakte draad naar beneden zakt. De spin is zowel de maker als het materiaal. De maker en het materiaal zijn dus identiek. Net zoals de spin vanuit zichzelf creëert en alles weer in zichzelf terugneemt, zo ook is dit universum voortgekomen uit Ishvara. Het materiaal kan niet verschillen van de maker. God is maker én materiaal.

'Ishvara in je leven' bestaat uit een aantal korte lezingen waarin de aanwezigheid van God voelbaar wordt. God kan een beladen woord zijn waar allerlei associaties op losgelaten kunnen worden. Het gebruik van het woord Ishvara geeft lucht. Het lezen van dit werk roept een vorm van blijdschap en opwinding op. Blijdschap, want elke keer wanneer je in contact staat met het geheel merk je dat het goed is. Opwinding, omdat het doorgronden van deze non-duale leer je dichter bij Ishvara brengt.

* Lees ook 'Emotionele volwassenheid' van deze auteur. Emotionele volwassenheid staat synoniem voor onder meer het doorgronden van het zelf en het begrijpen en beheersen van onze voorkeuren en afkeren en hier adequaat mee omgaan.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjan van Druenen