Een hartverwarmend, sfeervol en beeldend kerstverhaal in de Schotse Hooglanden vol lieve personages, humor en romantiek, perfect voor een gezellige leeservaring.

Marlenybooks 16 oktober 2025
Boekrecensie: Kermis in de Schotse Hooglanden
Auteur: Donna Ashcroft
Beoordeling: 3.5 sterren
Waarom deze score: Een warm, beeldend en hartverwarmend verhaal dat volledig in de kerstsfeer onderdompelt, met levendige personages en een charmante setting.

Perspectief en tijdsvorm: Derde persoon, verleden tijd, duo-perspectief

Samenvatting:
In Kermis in de Schotse Hooglanden neemt Donna Ashcroft je mee naar een schilderachtig dorp waar de voorbereidingen voor kerst in volle gang zijn. Te midden van sneeuwvlokken, lichtjes en dorpse gezelligheid volgen we Belle, een energieke en betrokken jonge vrouw die als juf een belangrijk deel van de gemeenschap vormt. Wanneer ze tijdelijk in het grote huis van de oudere dame Edina verblijft, ontdekt ze een verlanglijstje dat haar inspireert om nog één keer kerstmagie te brengen in het leven van een ander.
Parallel aan haar verhaal leren we Jack kennen, Edina’s kleinzoon, die door zijn verleden moeite heeft om mensen te vertrouwen. Terwijl hij langzaam ontdooit, ontvouwt zich een verhaal over warmte, vertrouwen en tweede kansen — alles tegen de sfeervolle achtergrond van de Schotse Hooglanden.

Schrijfstijl:
Donna Ashcroft heeft een vlotte, toegankelijke en beeldende schrijfstijl. Haar beschrijvingen van de omgeving en de kerstsfeer zijn levendig en gedetailleerd, waardoor je als lezer echt wordt meegenomen in het dorp, de winterse kou en de hartverwarmende momenten tussen de personages. De schrijfstijl leest licht en prettig weg — ideaal voor een knusse leesavond met een warme kop thee of chocolademelk.

Verhaallijn:
Het verhaal heeft een fijne balans tussen hartverwarmende momenten, humor en romantiek. De opbouw naar kerst toe zorgt voor een constante onderliggende spanning vol verwachting en gezelligheid. De verhaallijn bevat meerdere lagen: naast het hoofdverhaal van Belle en Jack loopt ook een charmant subverhaal tussen twee dorpsbewoners, wat extra kleur en diepte toevoegt aan het geheel. De winterse setting, het dorpsgevoel en de kerstelementen maken het verhaal bijzonder sfeervol en compleet.

Karakterontwikkeling:
De personages zijn warm, herkenbaar en goed uitgewerkt. Belle is een spontane, zorgzame vrouw met een groot hart voor de mensen om haar heen. Haar vastberadenheid en positiviteit maken haar een personage dat je onmiddellijk in je hart sluit. Jack ondergaat een zichtbare groei: van gesloten en gereserveerd naar iemand die leert vertrouwen en openstaan voor liefde. Ook de oudere dame Edina is een waardevolle toevoeging — haar levenslust en wijze blik geven het verhaal extra diepgang en warmte.

Thema’s en boodschap:
De centrale thema’s zijn vertrouwen, tweede kansen, familiebanden en de kracht van gemeenschap. Het verhaal benadrukt dat ieder mens zijn eigen perspectief heeft en dat begrip en openheid de sleutel zijn tot verbinding. Deze thema’s worden op een toegankelijke en ontroerende manier verweven in het verhaal, waardoor het boek niet alleen sfeervol, maar ook betekenisvol aanvoelt.

Emotionele impact:
Kermis in de Schotse Hooglanden roept een gevoel van geborgenheid, warmte en hoop op. De winterse sfeer, de onderlinge verbondenheid van het dorp en de groei van de personages zorgen voor een glimlach tijdens het lezen. Het is een boek dat je in de kerststemming brengt en laat geloven in de kleine wonderen van het leven.

Sterke punten:
• Beeldende schrijfstijl die de sfeer van de Schotse Hooglanden tot leven brengt.
• Warme en geloofwaardige personages met hart voor de gemeenschap.
• Een heerlijke kerstsetting vol lichtjes, sneeuw en saamhorigheid.
• Subverhalen die de hoofdlijn versterken en extra diepte geven.
• Een feelgoodverhaal dat leest als een gezellige kerstfilm.

Conclusie:
Kermis in de Schotse Hooglanden is een hartverwarmende feelgoodroman die perfect past bij de wintermaanden. Het boek ademt kerst, gemeenschap en liefde in elke bladzijde. Donna Ashcroft weet precies de juiste balans te vinden tussen humor, emotie en sfeer, waardoor dit verhaal voelt als een warme deken op een koude dag.

Aanrader voor liefhebbers van: kerstverhalen, dorpsromans en feelgoodboeken met een vleugje romantiek.

Leeservaring:
Dit is zo’n boek dat je het liefst leest onder een dekentje met een warme chocomelk binnen handbereik. De sfeer, de humor en de hartelijkheid van de personages maken het een verhaal om in te verdwijnen. De setting, de kerstvoorbereidingen, de ezel met zijn charmante bijrol en de bijzondere band tussen jong en oud zorgen samen voor een heerlijke leeservaring vol warmte en glimlachmomenten.

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijk mening.

Meer recensies van Marlenybooks

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.