Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

heftig

Marlous Visser 27 juli 2024
In 'De meisjes van de Goede Herder’ lees je hoe Christel Don de meisjes die tussen 1860 en 1980 in beeld heeft gebracht, in een van de katholieke kloosters terechtkomen. Gedurende wat je leest, kom je erachter hoe groot de psychische druk waar de jonge meisjes onder leefden. Er wordt een beeld verteld vanuit een zuster, buurtgenoten en een jonge misdienaar. Op deze manier worden deze meisjes niet vergeten.

Voordat ik in het boek begon, had ik de documentaire op de NPO ook gezien.
Het verhaal deed me toen al raken.
Eenmaal in het boek werd op indringende wijze nog meer geconfronteerd met het leven dat deze meisjes hebben moeten leiden daar.
De schrijfstijl van Christel Don was helder en concreet. De woorden waren zo gekozen dat je het goed kan verbeelden wat de meisjes hebben moeten ondergaan.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Hierdoor werd het voor mij nog concreter en kwam het best heftig binnen. Het is een tijd die je niet kan terugdraaien, maar ook niet mag vergeten. Je zou denken dat de tijd er van leert, maar dat vraag ik me wel af als je al kijkt bij sommige problemen in de pleegzorg maar ook op andere plekken.





Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marlous Visser

Gesponsord

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

Een roman over de urgentie die twee twintigers voelen om de wereld te verbeteren, en alle idealisme, ambitie en frustratie die ze ervaren in hun zoektocht

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.