Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

familiebanden

Marlous Visser 27 juli 2024
Vergeefse moeite geschreven door Freek van Beetz mocht ik lezen voor de leesclub van de boekenreizigers.

Vergeefse moeite gaat over het gezin Benninga. Vader en moeder hebben een Joodse achtergrond. De zonen Max en Jacques zijn twee totaal verschillende jongens. Dit verschil is iets waar de ouders niet goed mee om kunnen gaan.
Broer Jacques komt te overlijden. Bij de uitvaart zijn maar weinig vrienden en bekenden aanwezig.
Maarten Jansma is pastoor en bezoekt mensen die in een buitenlandse gevangenis hun straf uitzitten. Max raakt met hem aan de praat.
Het gesprek start wat moeizaam, maar een paar kopjes koffie geven wat ruimte om te ontspannen. Max vertelt open en eerlijk over zijn leven binnen het gezin.
Onderwerpen als de relatie tussen de twee broers, communicatie onderling, maar ook de rol van de ouders komen ter sprake.
Max kan zijn verhaal kwijt bij dhr Jansma omdat deze man niet oordeelt maar een luisterend oor biedt.

Het is een boeiend verhaal waarin het heden en verleden gemakkelijk in elkaar overlopen. Je ervaart de emoties die Max, maar ook Jacques ervaren.
In tegenstelling tot andere recensies waarin ‘oud taalgebruik’ als kritiek geleverd is, heb ik dat zeker niet zo ervaren. Ik vond het juist eerder prettig lezen. Maar het verhaal was af en toe wel erg lang, waardoor ik snelheid in het verhaal miste.

Het is ook een verhaal dat best wel kan gebeuren in de huidige tijd. Het laat ook zien wat je meekrijgt in je leven vanuit het familieleven. Hoe je dit op een positieve en negatieve manier kan tekenen.

Vergeefse moeite is een verhaal dat je zeker stof tot nadenken geeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marlous Visser

Gesponsord

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.

Een hartverwarmend verhaal over vasthouden en loslaten te midden van de storm, en een vriendschap die zelfs de diepste wonden heelt. Van de auteur van Onder de magnolia.