Onverwachte pracht
Ken je dat, dat je een boek meerdere keren voorbij ziet komen en twijfelt of het wel wat voor jou is?
Dat had ik dus met Schemerleven. Steeds kwam het boek voorbij met die hoge waardering en enthousiaste recensies en dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik toch overstag ben gegaan.
En daar ben ik maar wat blij om, want wat een prachtig geschreven verhaal. Het knelt, het vloeit, het krampt en er is zoveel meer wat het met je doet. Jaap Robben is meesterlijk in het opbouwen van de nieuwsgierigheid naar het verloop. Ook heeft het verhaal verschillende lagen, die in een prachtig tempo worden afgepeld. Niet te traag en niet te snel. Zijn creativiteit in bepaalde zinnen zijn een meerwaarde en jaloersmakend goed. Zoals:
"Alles verdween.
Uiteindelijk ging zelfs Otto's naam bij iemand anders horen toen Louis een collega kreeg die zo heette."
"De straten hier waren me vreemd. Onbewoonbaar verklaarde panden die onverklaarbaar werden bewoond."
Het boek pakte me niet meteen, maar toen de personages en hun levens bij mij gingen leven, kon ik het maar moeilijk wegleggen. Onverwacht helemaal eens met de hoge waardering en kan het met volle overtuiging aanraden!