Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Meesterwerk over angst en vervolging in WOII

Martijn (Hebban Crew) 22 januari 2024 Hebban Crew
Tijdens een lange autorit van Groningen naar Nieuwegein en terug uit Utrecht naar Groningen luisterde ik naar de luisterboekversie van Het bittere kruid (door Marga Minco zelf voorgelezen, wat het nog wat heftiger maakte). Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik moest verwachten, want ik had zeer uiteenlopende oordelen en opinies over het boek gehoord.

Ik denk dat als ik jonger was geweest toen ik dit boek over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland had gelezen, dat ik het niet zo goed overgekomen was. De stijl is afstandelijk, zakelijk en ontdaan van sentiment. Juist daarom kwam het extra hard bij me aan. Bijvoorbeeld: een hoofdstuk over een pakketje dat de vader des huizes net na de bezetting meebrengt en waar alle kinderen nieuwsgierig naar zijn. Dat daar 'de sterren' in blijken te zitten, is al hartbrekend, maar dat ze - niet naïef, maar nog enigszins hoopvol - opgewekt discussiëren of je de gele sterren beter met draad dat dezelfde kleur heeft, of juist de kleur van de jas, kunt opnaaien, is door de koelte van het proza extra impactvol. Ook de vrolijke, onverschillige manier waarop een buurmeisje allemaal dierbare spulletjes van de hoofdpersoon meeneemt, omdat het zonde zou zijn als die achter zouden blijven als zij afgevoerd zou worden... En de wanhoop die je voelt maar niet leest als één voor één haar zus, ouders, broer en schoonzus opgepakt worden en verdwijnen.

Op de heenweg naar Nieuwegein moest ik het verhaal even stoppen en iets anders opzetten. Op de terugweg moest ik zelfs een flinke traan wegpinken toen het verhaal van haar oom, die tot zijn dood wachtte op de terugkeer van hun familie, aan de orde kwam.

Wat een ontzettend geweldig, akelig en impactvol verhaal. Nogmaals: ik kan me voorstellen dat als je de achtergrond niet zo goed kent, als je nog niet zoveel nagedacht hebt over de nare kanten van het leven, als je nog niet in staat bent door de woorden en de stijl heen te zien, dat dit boek saai of koud of afstandelijk overkomt. Maar het is echt een meesterwerk, een emotioneel testament van de angst, het verdriet en de wanhoop van de hoofdpersoon en een volk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo wreed is vervolgd. Zeker in ons huidige steeds extremistischer, droevige en in toenemende mate wanhopige tijdsgewricht is dit een belangrijk boek en ik hoop dat er nooit meer zo'n werk geschreven hoeft te worden (maar ik ben bang van wel).

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martijn (Hebban Crew)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?