Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sciencefiction, maar dan anders

Martijn (Hebban Crew) 01 juni 2018 Hebban Crew
Wat is ‘echte SF’? Daarover discussiëren liefhebbers nog wel eens (ook bij fantasy trouwens). Is 1984 van George Orwell of The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood bijvoorbeeld geen SF omdat het geen grote nieuwe doorbraken in wetenschap en techniek gebruikt in het verhaal? En is een boek als Buried Giant van Nobelprijs winnaar Kazuo Ishiguro bijvoorbeeld geen fantasy, omdat het ook literatuur is? Veel liefhebbers van de fantastische genres gruwen van betitelingen als toekomstroman in plaats van sciencefiction en zien bijvoorbeeld magisch realisme liever niet meedingen in bekroningen van speculatieve fictie (zoals de Hugo, Nebula of Harland Awards). Natuurlijk is het irritant als auteurs of uitgeverijen zich in bochten wringen om hun lezers wijs te maken dat hun boek géén fantasy of SF is, omdat ze bang zijn ‘serieuze’ lezers kwijt te raken. Maar hoe een boek ook gepresenteerd wordt, als het boek speculatieve elementen heeft die invloed hebben op het verloop van het verhaal, dan behoort het gewoon tot de fantastische genres.

American War van Omar El Akkad is een boek dat niet direct gemarket lijkt als SF, maar dat is het overduidelijk wel. Het verhaal gaat over Sara T. Chestnut – Sarat genoemd, omdat een lerares die middelste T per ongeluk aan haar voornaam plakte – die met haar familie in de vrijwel ondergelopen zuidelijk Louisiana in de V.S. woont. Het is 2074 en de tweede Amerikaanse Burgeroorlog is net van start gegaan. Net als in de eerste gaat het tussen Noord en Zuid, maar nu gaat het niet over slaven, maar om fossiele brandstoffen. Ondanks de uitgebreide steun van nieuwe supermachten zoals het Bouazizi Rijk, China en Groot Rusland, maakt de Vrije Zuidelijke Staat geen schijn van kans. Dat ik dat hier verklap is geen spoiler, want dit boek zit heel anders in elkaar dan we gewend zijn van near-future sciencefiction.

Het gaat niet om spanningsopbouw: bijna alle plotwendingen – die in andere boeken vakkundig achter de hand gehouden worden – worden hier aangekondigd, door foreshadowing en documenten van jaren na de oorlog te citeren. Dat heeft een enorm beklemmend en dreigend effect. Het boek richt zich ook niet op de technische vooruitgang (al wordt er naar gehint), de oorlog is geen spannend avontuur en de hoofdpersonen zijn geen helden van het verzet of degenen met visie of invloed. Dit boek schetst een angstaanjagend beeld van een mogelijke toekomst, waarin het ooit machtigste land ter wereld zichzelf verscheurt en wat dat met de gewone mensen doet. De details en zeker de sciencefictionelementen, maken het geloofwaardig en keihard.

American War is een aanrader voor iedere SF liefhebber en zeker voor diegenen die hun blikveld willen verruimen qua verhaal- en wereldbouw.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martijn (Hebban Crew)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?