Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sfeervol en spannend verhaal in een uitstekend uitgewerkte wereld

Martijn (Hebban Crew) 26 mei 2017 Hebban Crew

De lezer leert Çeda kennen als een gladiator in de vechtkuilen van de woestijnstad Sharakhai. In de openingsscene geeft ze een staaltje van haar krijgsvaardigheid en de lezer zit direct midden in het verhaal en de fantastische wereld die Bradley Beaulieu heeft gecreëerd. Maar ze is meer dan een kuilvechter: ze vervoert geheime pakketten voor schimmige cliënten, geeft zwaardvechtles, spioneert en zoekt manieren om de heersers van Sharakhai te vernietigen. De twaalf koningen van de stad blijven lange tijd enigmatische figuren, die in hun paleizen op de gefortificeerde heuvel Tauriyat wonen, maar hun invloed en macht is in elk hoofdstuk voelbaar. De wil van de koningen wordt kracht bijgezet door de gevreesde Klingmaagden, lijfwachten van de koningen, de Zilversperen, de stadswacht, en de asirim, duistere wezens die de stad elke maand teisteren. Woestijnstammen, agenten van omringende landen, opstandelingengroepen en bendes zorgen voor een gevaarlijke dynamiek in de stad.

Çeda is een veelzijdig en interessant personage, dat je heel goed leert kennen. Het grootste deel van het verhaal wordt vanuit haar verteld, voornamelijk in het ‘heden’, maar ook voor een flink deel in haar jeugd. Dat zorgt voor een goede dosering van onthullingen en achtergronden, waardoor de lezer de wereld steeds beter leert begrijpen, zonder dat er blokken informatie gedropt hoeven te worden. Geschiedenis, politiek, religie en magie zijn volledig verweven in de tekst en komen zo op natuurlijke wijze en op de juiste momenten naar voren, tussen de uitstekende beschrijvingen van de omgeving en sfeer. De geuren van de specerijenmarkt gaan naadloos over in de paniek door een onverwachte aanval of de spanning van een geheime missie: het klopt allemaal.

Naast Ceda’s hoofdrol zijn er nog een aantal personages die aan het woord komen, waardoor het verhaal en de wereld extra diepte krijgen. Ook de stad Sharakhai is een bijna een hoofdpersoon, zozeer komt de stad tot leven. De prachtige kaart helpt daar nog verder bij: je leert de stad steeds beter kennen. Het is een mysterieuze plaats, met een 1001 nachtensfeer en veel Arabische details, zoals de hidjab waarmee Ceda haar identiteit verhult en de shamshir-zwaarden die de meeste krijgers dragen.

Het verhaal ontspint zich in hoog tempo, met af en toe scherpe wendingen en schokkende twists. De mysteries rond de koningen, magie en godenwereld hebben een mooie diepgang en details komen alleen naar voren als dat logisch is in de gebeurtenissen. Geen uitgebreide uitleg dus, maar natuurlijke, vloeiende onthullingen, waarbij de lezer soms mee kan puzzelen. Alle details, onthullingen en scenes grijpen in elkaar ter versterking van het verhaal.

De actie en het geweld zijn sterk en geloofwaardig beschreven, wat doet vermoeden dat Beaulieu daar of ervaring mee heeft, of goed onderzoek heeft gedaan. In de Midden-Oosterse sferen valt een Japans detail wel uit de toon: de bamboezwaarden waarmee men oefent, worden ‘shinai’ genoemd, net als in kendo.

Later in het boek kabbelt het verhaal een beetje, maar dat geeft het ook een realistische sfeer: ook de personages van dit verhaal moeten af en toe herstellen, of onderzoek doen, of op nieuwe ideeën komen. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de sfeer, het mysterie en de wendingen, zelfs al zie je een aantal daarvan wel aankomen.

De twaalf koningen van Sharakhai is een goed geschreven, sfeervol verhaal in een uitstekend uitgewerkte wereld. Dit is epische fantasy zoals het moet: vernieuwend en toch herkenbaar, spannend en meeslepend. En ook nog eens mooi vertaald door Richard Heufkens.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martijn (Hebban Crew)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?