Advertentie
    Marvin O. Hebban Recensent

We weten allemaal dat, wanneer je in de Zweedse bergen gaat wandelen, ontmoetingen met trollen een echt probleem zijn. Elke wandelaar kan niet zonder een gids waarin wordt uitgelegd wat je dan te doen staat. Anders Skoglind vulde deze leemte met The Troll Guide. Laat het duidelijk zijn, dit is een heel serieus non-fictieboek waarin alle trollen die je er kan tegenkomen beschreven staan, alsook enkele vreemde planten en dieren waar je voorzichtig voor moet zijn. Opdat je jezelf zou kunnen verdedigen tegen aanvallen, lijst het ook wat voorwerpen op die je daarvoor kan gebruiken. Vanaf nu is wandelen in Zweden eindelijk veilig!

Zonder gekheid nu, wat kan je verwachten van The Troll Guide? Wel, eigenlijk is het meeste van wat hierboven staat, correct. Mogelijk is het niet waar dat dit boek non-fictie is (te verifiëren). Verder is het een heel vindingrijke en grappige compilatie van alles wat er te weten valt over trollen en andere vreemde Zweedse specimen der natuur (mensen die in aanmerking komen, werden evenwel niet opgenomen). Het bevat ongeveer 100 bladzijden gevuld met gedetailleerde tekeningen (sommige in kleur, sommige alleen met potlood) van trollen en originele planten en dieren. Sommige tekening bevatten evenveel details als de prenten in de Waar is Wally?-boeken. De stukjes “informatieve” tekst zullen lezers meer dan eens aan het grinniken brengen.

Dit is een boek voor volwassenen, maar het is ook heel geschikt voor kinderen. De geschreven humor zullen ze niet vatten, maar de afbeeldingen zullen hun verbeelding op hol doen slaan. (Sommige ouders zullen de prenten van de Shifty Biff-Boleet mogelijk willen censureren als hun kind nog te jong is.) Dit is in essentie een collectors item dat heel mooi op de boekenplank zal staan. Wie ooit het kabouterboek van Wil Huygen en Rien Poortvliet las, weet wat te verwachten. (Ook in The Troll Guide komen enkele kabouters voor trouwens.) Het boek is vrij snel uit, maar dit is een boek dat je meermaals herleest, al is het alleen maar om de prenten nogmaals te bekijken.

Reacties op: Een "gids" die elke wandelaar moet hebben

1
The Troll Guide - Anders Skoglind
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners