Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een taaltrein die zijn lading vergeten is !

maryse 06 april 2024
Waarom je een boek gaat lezen kan verschillende redenen hebben. Soms voel je je aangetrokken tot de thematiek en de setting. Op een ander moment ben je blij met nieuw werk van een favoriete auteur en bij gelegenheid wil je een nog niet gelezen schrijver een kans geven. Dat laatste was de reden om een iets oudere Sara Blaedel te kiezen, ook met het oog op het binnenkort (mei 2024) verschijnen van een nieuwe. Tijd dus voor 'Het meisje onder de boom'!
De insteek van deze whodunit is de machteloosheid die je voelt als je je onschuld niet kunt aantonen en tegenover de grote onderzoeksmiddelen van een Deens politieteam staat. Gelukkig kan de verdachte op de steun rekenen van zijn zus die rechercheur is maar een sabbatical heeft genomen en haar vriendin, de journaliste. Beiden hebben ervaring met het ontsluieren van overschaduwde situaties en mensen. Hun spoor leidt naar het idyllische eiland Bornholm dat wat verloren in de Oostzee ligt.
Als je halfweg een boek bent en je moet vaststellen dat er nog weinig verhaalontwikkeling is, dan voel je de bui al hangen. Je kunt als auteur niet al die bladzijden besteden aan de achtergrond van personages terwijl je vergeet de interactie tussen hen flink op gang te brengen. Of je het hebt over een thriller of een literaire roman, het spanningsveld tussen de karakters onderling en de strijd in henzelf zijn altijd de drijvende kracht achter een geslaagd fictieboek.
Hoewel je hoopt dat de bui in het tweede deel van het plot overwaait en je toch nog meegevoerd wordt in een confronterende psychologische wereld die de 'human condition' weerspiegelt, blijf je op je honger zitten. Er zit teveel rek in het vertelritme. Het is erg lang wachten op een prikkelend element. Bovendien schuwt Sara Blaedel het herhalen van al gedeelde informatie niet. En hoewel haar personages niet oninteressant zijn, zullen ze geen plaatsje krijgen in het boekengeheugen van de lezer.
Sara Blaedel's talent is haar taal. Daar zit een prettig lezende souplesse in die vaak bij anderen ontbreekt. Helaas mist dit vervoermiddel zijn lading.
Deze schrijfster gaat ten onder in het kwaliteitsgeweld van haar collega's!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van maryse