Roman van deze tijd

Mask38 09 februari 2026
Dankzij de beschikbaarstelling van een leesexemplaar van dit boek kon ik de nieuwste roman van Berend Sommer al voor verschijnen lezen.
In De Reichenbachs worden de verwikkelingen van een Nederlands gezin in de 21e eeuw beschreven. Een bijzonder gezin want de moeder is een gesjeesde politica, de vader een hoge ambtenaar, de zoon een verslaafde kunstenaar en de dochter journaliste in Oekraïne. Bij elkaar een beetje veel van het goede , maar deze combinatie biedt Sommer de gelegenheid om lekker los te gaan op de hypocrisie en dubbelhartigheid in de hedendaagse maatschappij. Lekker van deze tijd dus. Een vlot geschreven roman hoewel het gedeelte over de parlementaire enquêtecommissie vooral gewaardeerd zal worden door ambtenaren. Tegenover het geneuzel in deze commissie staat het grote leed in Oekraïne en het ongebreideld genot zoeken op een festival in Zuid Afrika. Uitersten in emotie zoals we dat in deze barre tijden gewend zijn te consumeren via talkshows op TV en reels op Instagram. Je neemt er kennis van en de volgende dag maken we ons weer druk om iets anders. Zo verging het mij ook met dit boek: je neemt er kennis van en gaat over tot de orde van de dag.

Meer recensies van Mask38

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.