VERMAKELIJK EN PRETTIG LEESBAAR

Frits 13 november 2023
‘Er heeft nooit een grote geest bestaan zonder een vleugje waanzin.’ Die stelling van de Griekse filosoof Aristoteles borrelde bij mij op toen Ik het boek ‘Rare kwasten’ van Bert Voskuil las. Daarmee kreeg ik een rondleiding langs de beste schildersverhalen uit de kunstgeschiedenis. Allemaal over kunstenaars met een onwaarschijnlijk verhaal: ontroerend, bizar of humoristisch. Een vleugje waanzin? Bij een ontelbaar aantal schilders schrijft Voskuil luchtig over de meest vreselijke gebeurtenissen; uiteraard ook over Vincent van Gogh, zijn afgesneden oor (op sterk water gezet) en zijn buikschot (met de dood tot gevolg). Het meest verrassend vond ik de beschrijving van het Noord-Veluws museum in Nunspeet, waar ik nog nooit van had gehoord. Tussen 1880 en 1950 trokken meer dan tweehonderd schilders naar de noordelijke Veluwe om vaak ‘en plein air’ de natuur, het boerenleven en de schaapkuddes op doek vast te leggen. Ook de Haagse Suze Robertson die als eerste vrouw werd toegelaten tot een klas waarin naar naaktmodel werd getekend.
‘Rare kwasten’ is een leerzaam, vermakelijk en – door de korte hoofdstukken - prettig leesbaar boek van Bert Voskuil. Nog wel zonder handige namenindex. Misschien iets voor een nieuwe druk?

Meer recensies van Frits