'Honderd dagen' - Emelie Schepp

Maxime 29 juni 2025
Voor de World of Thrillers Boekenclub 2025 las ik het boek 'Honderd dagen' van Emelie Schepp. Een verhaal over Maia, een politieagente die mede vanwege ernstige gezondheidsproblemen van haar zoon Tim noodgedwongen weer bij haar moeder komt wonen. Haar eerste zaak als agente bij het politiedistrict van Motola betreft Johan Sundin, die op exacte een jaar na de verdwijning van zijn vrouw Amanda Sundin, zwaargewond wordt aangetroffen in zijn garage. Aan Maia en haar collega's de taak uit te zoeken wat dit betekent in de verdwijningszaak van Amanda en/of deze twee gebeurtenissen een directe link met elkaar hebben. In een race tegen de klok als blijkt dat het redden van haar Maia's zoon Tim samengaat met het oplossen van de zaak Sundin...

'Honderd dagen' is daarmee enerzijds een lichte thriller waarin gezocht wordt naar de dader. Emelie Schepp doet dat door middel van zeer korte hoofdstukken waarin traag wordt opgebouwd naar de plottwist. Anderzijds is 'Honderd dagen' meer een roman dat het ziekteproces van Tim beschrijft en weergeeft hoe zwaar het voor directe betrokkenen kan zijn om te moeten toekijken hoe een dierbare ernstig ziek is. Deze combinatie maakt het een uniek boek, waarin twee essentiƫle verhaallijnen even belangrijk zijn en het voor mij als lezer soms lastig was om te bepalen waarover ik exact meer wilde lezen. Was ik op zoek naar meer diepgang betreft het ziekenhuistraject van Tim, naar meer kennis over zijn ziekte en behandeling? Of zocht ik meer de drive naar details, naar spanning, over de zaak Sundin?

Beide zaken hadden mijn interesse en daarmee was het voor mij in potentie ook een goed boek. Maar het voelt wat vluchtig geschreven, misschien door de kortere hoofdstukken en mogelijk omdat het als 'Thriller' wordt geclassificeerd. Een romantische thriller dan maar, dat lekker wegleest en best de moeite waard is.

Bedankt HarperCollins Holland voor het mogen ontvangen van dit recensie-exemplaar!

Meer recensies van Maxime