Tussen leven en licht, schijnbaar dood, onmiskenbaar bestaan.

Mery Todde 03 januari 2026
“Schijnbaar zijn we allemaal dood.” Met die intrigerende zin trekt De Geestenmeesters je meteen een wereld binnen waarin niets is wat het lijkt. Anna López Dekker combineert sciencefiction en spiritualiteit tot een verhaal dat niet alleen spannend is, maar ook aan het denken zet over identiteit, moraal en vrije wil.

Hoofdpersoon Lyf wordt na een noodlottig ongeluk wakker met een waarheid die onmogelijk lijkt: ze is dood. Toch voelt haar bestaan allesbehalve beëindigd. Haar nieuwe rol als strijder van het Licht, vechtend tegen het Kwaad in vreemde dimensies, geeft het verhaal een epische lading. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat de strijd niet zwart-wit is. Haar medesoldaten waren ooit vijanden van haar volk, en die morele spanning wordt overtuigend en menselijk uitgewerkt. De onverwachte terugkeer van haar voormalige geliefde voegt daar een emotionele laag aan toe die het verhaal verdiept zonder sentimenteel te worden.

López Dekker blinkt uit in wereldopbouw. De verschillende dimensies voelen mysterieus en dreigend, maar nooit verwarrend. Tegelijk blijft de focus stevig op Lyfs innerlijke strijd: wie ben je nog als alles waarin je geloofde wankelt? De ontdekking die Lyf doet tijdens haar missies zet niet alleen haar overtuigingen, maar ook die van de lezer op scherp. Het Kwaad blijkt complexer dan gedacht, en juist die nuance maakt het verhaal krachtig.

De Geestenmeesters is een originele en gelaagde roman die liefhebbers van sciencefiction, fantasy en filosofische thema’s zal aanspreken. Een boek dat je meesleept in actie, maar je achterlaat met vragen die nog lang blijven nazinderen.

Meer recensies van Mery Todde