Meer dan een thriller; het is een verhaal over overleven, veerkracht en de complexe aard van wraak

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Met 'Bronzen dromen' levert Camilla Läckberg een explosieve en uiterst bevredigende finale af van haar trilogie rondom de complexe en gedreven Faye. Waar de eerdere delen ons al in de duistere wereld van wraak en machtsspelletjes trokken, voert Läckberg de spanning in dit boek naar een ongekend hoogtepunt.

Het uitgangspunt is direct al beklemmend: Fayes ex-man is dood, maar de dreiging is allesbehalve verdwenen. Sterker nog, haar gewelddadige vader, op de vlucht voor justitie, werpt een nog donkerdere schaduw over haar leven. De man die haar veiligheid zou moeten bieden, is nu haar grootste vijand, en Faye staat voor de immense taak haar dierbaren én haar succesvolle bedrijf Revenge te beschermen.

Läckberg weet de innerlijke strijd van Faye op indringende wijze te portretteren. Haar vastberadenheid om te overleven en haar bedrijf te verdedigen, botst constant met de angst voor haar meedogenloze vader. Deze psychologische spanning, gecombineerd met de constante dreiging van buitenaf, houdt de lezer van de eerste tot de laatste pagina in zijn greep.

Wat dit boek extra kracht geeft, is de dynamiek tussen Faye en haar vriendinnen. De solidariteit en het bondgenootschap tussen deze vrouwen vormen een hartverwarmend contrast met de brute wereld waarin ze zich bevinden. Ook de terugkeer van de enige man die Faye vertrouwt, voegt een interessante dimensie toe aan het verhaal en roept de vraag op of wraak werkelijk de ultieme oplossing is.

De plot is ingenieus geconstrueerd en zit vol onverwachte wendingen. Läckberg weet de spanning langzaam op te bouwen, waarbij ze de lezer constant op het verkeerde been zet. De introductie van hulp uit criminele kringen voor Fayes vader verhoogt de inzet aanzienlijk en maakt de confrontatie des te gevaarlijker.

Läckbergs schrijfstijl is, zoals we van haar gewend zijn, vlot en meeslepend. Ze weet de personages tot leven te wekken en de duistere sfeer van het verhaal perfect over te brengen. De hoofdstukken zijn kort en krachtig, waardoor het verhaal een hoog tempo behoudt.

'Bronzen dromen' is meer dan alleen een thriller; het is een verhaal over overleven, veerkracht en de complexe aard van wraak. Camilla Läckberg sluit de Faye-trilogie op grandioze wijze af met een boek dat nagelbijtend spannend is en de lezer nog lang zal bezighouden. Voor alle fans van Läckberg en liefhebbers van psychologische thrillers is dit een absolute aanrader.

Meer recensies van Mieke Schepens