Verhalen voor kinderen die meer magie in hun leven willen; prachtig om te lezen of uit voor te lezen

Mieke Schepens 23 september 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Het Moldavische kinderboek 'Gugutsa en zijn vrienden', geschreven door Spiridon Vangheli (1932 – 2024) en vertaald door Thierry van Dijk, is een pure en ontroerende vertelling die nu ook het Nederlandstalige publiek kan bereiken. Dit boek, dat in zijn thuisland een ware klassieker is, introduceert ons de jonge Gugutsa en zijn iconische, grote muts.

Wat direct opvalt, is de onschuld en poëzie van het verhaal. Het begint met een liefdevolle beschrijving van Koning Winter die Gugutsa verwelkomt met een deken van sneeuwvlokken. De scène waarin de sneeuwvlokken de adem van Gugutsa aanzien voor een rookwolkje is prachtig en verbeeldt perfect de fantasierijke wereld van een kind. De muts, die de jongen van zijn vader heeft gekregen, is meer dan alleen een kledingstuk; het is een symbool van comfort, veiligheid en vriendschap.

‘Gugutsa en zijn vrienden’ bestaat uit twee delen met verhalen over Gugutsa in de hoofdrol, gevolgd door ‘De ster van Laarsje – De geboorte van oma Sneeuw en opa Sneeuw’ waarin je leest over Laarsje, die in de tuin werd opgesloten door zijn vader. Over het hoe-en-waarom moet je zelf (voor) lezen in deze prachtige verhalenbundel.

Vangheli's schrijfstijl is eenvoudig en levendig, waardoor het verhaal toegankelijk is voor jonge lezers, maar de onderliggende thema's van vriendschap, zorgzaamheid en de magie van het alledaagse zijn universeel. De vertaling van Thierry van Dijk slaagt erin deze sfeer te behouden, waardoor de avonturen van Gugutsa net zo fris en boeiend aanvoelen als in het origineel.

'Gugutsa en zijn vrienden' is geen groots avontuur met veel actie, maar eerder een reeks kleine, hartverwarmende momenten die het leven van een kind in een klein dorp weergeven. De muts van Gugutsa biedt niet alleen hemzelf warmte, maar wordt ook een schuilplaats en een symbool van geborgenheid voor zijn vriendjes. Dit maakt de hoofdpersoon tot een waar nationaal symbool van veerkracht en gemeenschapszin, zoals ook in de samenvatting wordt beschreven.

Voor iedereen die op zoek is naar een kinderboek dat de essentie van onschuld en menselijkheid weet te vangen, is 'Gugutsa en zijn vrienden' een absolute aanrader. Het is een bundel van tijdloze verhalen voor kinderen die meer magie in hun leven willen; prachtig om zelf te lezen of uit voor te lezen.

Meer recensies van Mieke Schepens

Een meeslepend verhaal voor tieners over de zoektocht naar wie je echt bent en naar wie je vriend is onderweg. 'Spannend. Grappig. Ontroerend.' – Proeflezers over Keerpunt