Een visueel baken van rust voor piekeraars en voor creatieve zoekers naar een positieve twist
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
In een wereld die vaak aanvoelt als een abstract schilderij waar we de logica niet van inzien, probeert Kobe Lecompte met zijn werkboek 'Het leven is een tekening' de chaos te herleiden naar de essentie. De centrale stelling is even simpel als krachtig: wat we kunnen zien, kunnen we begrijpen. En wat we begrijpen, geeft ons rust.
Lecompte begrijpt dat woorden soms tekortschieten wanneer we proberen uit te leggen hoe we ons voelen. Gevoelens zijn vaak "onzichtbaar" en "ingewikkeld". Door deze abstracte emoties te laten vertalen naar concrete tekeningen, haalt de auteur de scherpe randjes van zware gedachten af. Het boek fungeert als een filter die de ruis van het dagelijks leven wegneemt, waardoor er een helder beeld overblijft.
Wat dit werkboek onderscheidt, is de manier waarop Lecompte beladen thema's aanpakt. Hij schuwt de schaduwkanten van het leven niet — zoals 'in de put zitten' of de worsteling met het verleden — maar hij geeft er telkens een positieve twist aan.
Per thema biedt Lecompte een eigen tekening aan die fungeert als een soort "emotionele katalysator". Het doel is dat de zwaarte van de gedachte wegsmelt zodra deze een vorm en een kleur krijgt.
“Teken jezelf als individu en vergeet dit nooit meer van je leven.
Want jij bent het mooiste exemplaar op aarde.”
Een grote kracht van het boek schuilt in de ondertitel: het is een werkboek. Lecompte laat het niet bij zijn eigen interpretaties. Door bij de thema’s een lege pagina toe te voegen, dwingt hij de lezer — op een zachte manier — om de pen of het potlood zelf op te pakken. Dit maakt de ervaring interactief en persoonlijk. Het nodigt uit om niet alleen te consumeren, maar om actief deel te nemen aan je eigen proces van begrijpen.
'Het leven is een tekening' is een fijngevoelig en toegankelijk hulpmiddel voor iedereen die zich soms verloren voelt in de complexiteit van het bestaan. Het biedt geen ingewikkelde psychologische theorieën, maar wel een rijk gevuld kleurenpalet aan inzichten. Het is een boek dat sust, vertrouwen geeft en aantoont dat zelfs de donkerste wolken in ons leven niet hoeven te blijven — en dat we daardoor de zon weer sneller zien schijnen.
Ga ermee aan de slag en verbaas je...
“Teken jezelf als individu en vergeet dit nooit meer van je leven.
Want jij bent het mooiste exemplaar op aarde.”
Ga ermee aan de slag en verbaas je...