Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een levendig portret van een iconische figuur in de kunstwereld van de 20e eeuw

Mieke Schepens 06 juni 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In 'Miss Guggenheim' schetst Leah Hayden een levendig portret van een iconische figuur in de kunstwereld van de 20e eeuw: Peggy Guggenheim. De roman belicht niet enkel haar glamoureuze leven als kunstverzamelaarster en muze, maar verdiept zich ook in haar complexere kant als vrouw en haar onconventionele keuzes.

Hayden slaagt erin om Peggy neer te zetten als een gedreven en onafhankelijke vrouw die haar eigen pad durfde te bewandelen. Ze beschrijft haar vroege rebelse jaren, haar passie voor moderne kunst en haar moedige beslissing om een galerie te openen in een tijd dat de kunstwereld nog overwegend door mannen werd gedomineerd.

“Peggy keek hem even nadenkend aan en liet haar blik in de verte dwalen. Ze zei: ‘Ik denk vaak dat ik uit meerdere personen besta. Enerzijds houd ik van grote steden, Parijs, Londen, New York, er is niet spannenders. Aan de andere kant heb ik behoefte aan stilte, dat heb ik altijd al gehad. Tot de mooiste herinneringen van mijn leven behoren momenten van totale rust.”

De auteur geeft in deze boeiende roman met lekker korte hoofdstukken een gedetailleerd beeld weer van Peggy's roerige liefdesleven en haar talloze relaties met kunstenaars en intellectuelen. Deze 66 hoofdstukken die zich afspelen in de jaren 1941, 1942 en 1943 worden onderbroken door een aantal hoofdstukken met als titel: ‘Venetië 1958’ waarin ze vertelt over het bezoek van Frederick Kiesler aan haar in dat jaar.
De auteur schuwt daarbij de controverse niet en belicht ook de donkere kanten van Peggy's persoonlijkheid, zoals haar onstabiliteit.

'Miss Guggenheim' is meer dan een doorsnee biografische roman. Het is een meeslepend verhaal over een fascinerende vrouw die haar stempel drukte op de kunstwereld. Hayden slaagt erin om de lezer mee te nemen naar het bruisende Parijs van de jaren 20 en 30 en de avant-garde kunstscene van New York na de Tweede Wereldoorlog.

Deze roman is vlot geschreven en rijk aan anekdotes. Hayden put uit een schat aan bronnen, waaronder Peggy's eigen dagboeken en brieven. Ook komen er tal van prominente figuren uit de kunstwereld aan het woord, waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de context waarin Peggy leefde en werkte.

“Peggy zat in haar eentje aan het bureau in het kantoortje dat Kiesler voor haar had ingericht. Met een typemachine erop. Ze had er een vel papier in gedraaid, ernaast lagen een paar verfrommelde blaadjes. Peggy broedde al weken op de tekst van haar persbericht. Ze besefte dat het belangrijk was haar galerie met de juiste woorden te introduceren. Hoe kon ze de mensen vertellen wat deze collectie, wat deze galerie voor haar betekende, welke plannen ze ermee had? Hoe langer ze het schrijven uitstelde, hoe moeilijker het haar leek.”

Het was ook leuk om in ‘Miss Guggenheim’ meer namen tegen te komen van vrouwen van wie ik boeken las, zoals Leonora Carrington en Dorothea Tanning.
Wil je weten hoe het verderging met de hoofdrolspelers in deze roman?
Achter in het boek is een hoofdstuk hieraan gewijd.

'Miss Guggenheim' is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze fascinerende vrouw en haar belangrijke rol in de kunstgeschiedenis.
Ik heb dit boek graag gelezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.