Een heerlijk, informatief prentenboek dat de nieuwsgierigheid naar de natuur aanwakkert
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
'Wat eet jij nou?' is een vrolijk en kleurrijk prentenboek dat kinderen op een toegankelijke en interactieve manier kennis laat maken met de fascinerende wereld van vogels en hun eetgewoonten. Het boek focust op de spreekwoordelijke waarheid: ieder vogeltje eet zoals het gebekt is.
Rob Buiter, bekend als wetenschapsjournalist, weet de feiten over twaalf verschillende vogels om te zetten in boeiende, verhalende teksten. De vogels – van de kluut met zijn opgewipte snavel tot de appelvink met zijn 'notenkraker' – voeren een dialoog met elkaar over hun lievelingseten en hoe hun unieke snavel daar perfect bij past. Je leert hier twaalf verschillende vogels kennen, hoe hun snavels eruitzien en wat ze graag eten. Deze opzet maakt de informatie levendig en makkelijk te volgen voor jonge lezers en luisteraars.
De illustraties van Vera de Backker zijn een absolute meerwaarde. Ze zijn duidelijk en naturalistisch genoeg om de vogels goed te herkennen, wat het boek ook tot een uitstekend 'kijkboek' maakt. De vogels zijn met oog voor detail afgebeeld, waardoor de verschillen in snavel- en lichaamsbouw goed tot hun recht komen. De vrolijke en kleurrijke stijl zorgt ervoor dat het boek aantrekkelijk is voor de jongste doelgroep.
Wat dit prentenboek extra bijzonder maakt, is de integratie van technologie. Bij elke vogel staat een QR-code waarmee (groot)ouders en kinderen nog meer te weten kunnen komen over de vogel en – heel leuk – naar hun geluiden kunnen luisteren. Dit voegt een speels en educatief element toe en maakt het boek geschikt voor herhaalde leessessies en een diepere duik in de natuur.
'Wat eet jij nou?' is een succesvolle mix van educatie en vermaak. Het boek is leerzaam zonder belerend te zijn, en de samenwerking met Vogelbescherming Nederland staat garant voor de feitelijke juistheid. De combinatie van de levendige tekst, de prachtige illustraties en de interactieve QR-codes maakt dit een aanrader voor iedereen die jonge kinderen wil enthousiasmeren voor de natuur en in het bijzonder voor de vogels om ons heen. Het sluit bovendien goed aan bij de eerdere, even succesvolle delen in deze serie, 'Dit is mijn tuin', 'Kom erbij, in mijn wei!' en 'Waar ben jij geweest?.