Homo antropo-sapiens
Natuurlijk had ik gehoord over Rudolf Steiner, de reformpedagogiek (heilpedagogiek)en de Vrije School. Zelfs euritmie deed een klein belletje in mijn hoofd rinkelen. Het is zeker de moeite waard om Hans Stolps compacte vreemde verhaal te lezen over de levensbeschouwing, het werk en levensloop van een verguisd geniaal mens die Rudolf Steiner (1861-1925) heette. Hans Stolp is nederig over zijn schrijven, want alle boeken lezen over en van Rudolf Steiner is geen doen. Wikipedia geeft zo’n 80 boeken op en een selectie aan literatuur. Postuum heeft Steiners antroposofische huisarts en vriendin Ita Wegman veel van haar jaren gegeven om ook al zijn lezingen te bundelen.
Rudolf Steiner leefde rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. En als we het nu al chaotische tijden vinden, hoop ik dat het niet zo uit de hand loopt met de wereld als toentertijd honderd jaar geleden. Hij was minstens een visionair met een levensbeschouwing die hij antroposofie noemde en maximaal een mysticus. Alleen was de tijd toen niet rijp om wat hij zei te bevatten, te duiden laat staan ons welzijns-voordeel mee te doen. En eerlijk, begin 20e eeuw was het dweilen met de kraan open om de omwentelingen bij te houden. Men had geen tijd voor reflectie. Hans Stolp legt het humoristisch beeldend in een volgend voorbeeld uit:
“Waar het mij nu om gaat, dat is dat ook Moeder Aarde op dit moment door een midlifecrisis heen gaat: zij is halverwege haar levensduur als planeet, en dus krijgt zij nu (om het beeldend uit te drukken) last van opvliegers en andere overgangsverschijnselen. Anders gezegd: haar temperatuur is ontregeld. Ook dat is dus een belangrijke oorzaak van de huidige klimaatveranderingen.” p.63
Nu nog steeds is er weinig belangstelling, want Steiners levenswerk leest niet even gemakkelijk weg. En zijn beschouwing vinden we vaak ook te vreemd voor woorden om serieus te nemen. Dankzij de inspanning van Hans Stolp begrijp ik de impact van wat Rudolf Steiner de mensheid probeerde duidelijk te maken. Wel degelijk kan de tijd begin 21e eeuw wel rijp zijn om open te staan voor een nieuwe cultuur:
“En het is Rudolf Steiner die, zo begon ik steeds sterker te beseffen, de moderne mens dat geschenk geeft: inzichten die ook het denken bevredigen en die de huidige mens nodig heeft om zich geestelijk verder te kunnen ontwikkelen.” p.48-49
Rudolf Steiners werk geeft concrete antwoorden op menselijke maat gebracht ongeacht omstandigheden. En als je het uitprobeert in je dagelijkse doen en laten, merk je dat je paradigma loskomt van vooroordelen en verwarring. Hoe Stolps beschouwende biografie op mij overkomt, is dat Steiner op ieders individuele gulden middenweg wijst. Het pad dat ieder zelfontwikkelend mens voor zich en individueel in bewuste vrijheid bewandelt, geholpen door de valkuilen van ‘extreem links en rechts’ (zo maak ik de vertaalslag van de duale materiële wereld met Lucifer en Ahriman aan weerszijden, en de non-duale meditatieve mens middendoor).
“Wie zijn lagere ik overwint en transformeert, ontvangt de mogelijkheid om met zijn hogere Ik, zijn geest, in verbinding te treden met de oneindige ruimte en grootheid van de geestelijke kosmos - en dus met de geestelijke wereld.” p.206
Hans Stolp blijft getrouw het gedachtengoed van Rudolf Steiner aan de lezer overbrengen. Zijn lof steekt hij niet onder stoelen en banken. Veel dingen zijn door dit schrijven nu al meer helder in beeld gekomen en alleen al dit vrij compacte boekje (vergeleken bij de boeken van Steiner) biedt houvast, structuur en een manier aan om uit te groeien naar een ‘waarom?-daarom!’ mens.