Wil je meer weten over dit stukje geschiedenis? Lees dan dit boek.

Mijnboekenliefde1 15 augustus 2025
Toen ik aan dit boek begon, dacht ik een historische roman te lezen. Ik had me niet zo goed geïnformeerd. Al snel ontdekte ik dat het non-fictie is, gebaseerd op de Nederlandse geschiedenis en geïnspireerd door het verhaal van de overgrootmoeder van Menno. Een stukje verleden dat voor mij volledig onbekend was.

Het boek vertelt over kinderen die werden uitbesteed, mensen met een beperking, ouderen die in barre omstandigheden moesten leven. Ze werden vaak slecht behandeld, moesten veel te zwaar werk verrichten en leden honger. Confronterend, maar ook bijzonder interessant om te lezen.

Toch vond ik het niet altijd even vlot lezen. Het vele opsommen van onderzoeken en voorbeelden maakte dat ik er soms moeilijk doorheen kwam. Gelukkig zorgden de persoonlijke stukken weer voor meer leesbaarheid en betrokkenheid.

Dit fenomeen bestond niet enkel in Nederland. Ook in België werden in de 19de en het begin van de 20ste eeuw kinderen als kostkinderen ondergebracht bij gezinnen. Net als de Nederlandse bestedelingen moesten ook zij vaak zwaar werk verrichten in ruil voor kost en inwoon.

De Bestedeling is een boek waarvoor je echt de tijd moet nemen. Het bevat veel informatie en is zeker geen luchtige lectuur. Maar het is een belangrijk werk, dat duidelijk maakt hoe vreselijk het voor de kinderen moet zijn geweest.
Bedankt Menno dat ik het digitale boek mocht lezen.

Meer recensies van Mijnboekenliefde1