Advertentie
    Minca (My Winged Books) VIP Club

De strijd in Moskou is nog niet ten einde. Nadat ze stad mede door toedoen van Vasja bijna tot de grond toe was verbrand, hebben de bewoners een zondebok gevonden. Het meisje dat de vuurvogel los liet en nu moet boeten voor haar daden. Door de krachten die ze bezit noemen ze haar een heks en vervloeken ze haar. Ze slaat op de vlucht en belandt in een wereld waarvan ze het bestaan nog niet wist. De tijd en de seizoenen verlopen daar anders en Vasja moet ontdekken hoe ze, met en zonder de hulp van de wezens die er leven en heersen, weer in Moskou terecht kan komen om hen te behoeden voor een oorlog die niet lang meer op zich laat wachten. Vasja moet moeilijke keuzes maken en dat betekent ook dat ze misschien niet iedereen kan redden.

Opnieuw weet Katherine Arden de lezer vanaf de eerste pagina terug te slepen in het prachtige maar ook angstaanjagende Moskou, in het verhaal van Vasja die strijd om zelf te overleven maar ook om anderen te redden. Desondanks worden haar daden niet altijd goed gelezen door anderen en wordt ze door meer mensen gehaat en gevreesd dan geliefd. Terwijl Vasja in een onbekende wereld terecht komt waar ze niets of niemand kent, dient ze op eigen houtje erachter zien te komen hoe ze zichzelf en de rest van de wereld kan redden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl ze Vrouwe Middernacht ontmoet en alle wezens die in haar wereld leven, lijkt het sprookje in dit verhaal pas écht tot leven te komen. In dit verhaal wordt niet alleen het heden uitgewerkt, ook het verleden en de toekomst komen in beeld en Vasja is de brug tussen dit alles.

Hier en daar wordt het verhaal wat onwerkelijk door de wezens die ze ontmoet. In de voorgaande delen hadden deze wezens niet de overhand van het verhaal, maar de eerste helft van dit boek draait alleen maar om hen en Vasja en het verleden. Je merkt zelf de strijd op die Vasja dient te ontcijferen en overwinnen want het is gemakkelijk om je te verliezen in de wereld waarin zij zich bevindt. Wanneer er wat meer puzzelstukjes op hun plek vallen, wordt beetje bij beetje duidelijk wat Vasja’s rol uiteindelijk wordt. En in de tweede helft van het verhaal zie je hoe ze van een wispelturig en onnadenkende tiener verandert in een jonge vrouw die moeilijke keuzes afweegt en compromis moet sluiten om het juiste pad te kunnen bewandelen. Wanneer voor Vasja duidelijk wordt welk pad ze dient te bewandelen, lijkt het verhaal wat soepeler te verlopen voor haar. En na al die tegenslagen die ze heeft overwonnen en overleefd werd dat wel eens tijd.

De schrijfstijl zorgt ervoor dat je volledig wordt ondergedompeld in deze wonderbaarlijke en magische wereld en laat je geloven dat dit zich ergens in onze wereld heeft afgespeeld, zich nu afspeelt of zich misschien ooit in de toekomst af zal spelen. Wie zal het zeggen. Maar het verhaal wordt zo overtuigend en waarachtig geschreven dat het geloofwaardig is en je meeleeft met de personages uit het verhaal. De uiteindelijk ontknoping heeft even op zich laten wachten, maar dan heb je ook wel wat. Alle aanknopingspunten, alle details en alle bruggen die zijn gebouwd komen op hun plek terecht en dan is het alleen nog afwachten of alles verloopt zoals het plan was. En of iedereen zich aan zijn of haar woord houdt. In dit verhaal kom je erachter wat één sterk en magievol meisje voor veranderingen in verschillende werelden teweeg kan brengen.

Het sprookje komt nu écht tot leven!

Reacties op: Het sprookje komt nu écht tot leven!

21
De winter van de heks - Katherine Arden
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker