Een ontknoping waar je u tegen zegt
Op kerstavond, tien jaar geleden, verdween Cleo; er is geen spoor van haar te vinden. Seren Engels maakte destijds deel uit van de vriendengroep “de Sandwichclub”, net als Cleo — een groep die nu uiteen is gevallen. Seren probeert het verleden te vergeten en heeft een nieuw leven opgebouwd in een nieuwe omgeving. Dan valt er een dode en ontvangt Seren een brief van Cleo. Is Cleo weer teruggekeerd?
Ze kwam terug is een intrigerende titel, want het wekt de suggestie dat er iemand terugkwam. Dat is het mysterie waar je als lezer graag antwoord op wil hebben. De verdwijning is gehuld in raadselen en je vraagt je af wat de vriendengroep ermee te maken heeft. Seren is vooral geïnteresseerd in de schrijver van de brieven. De speurtocht wordt door Seren verteld. In het ik-perspectief krijg je een duidelijk beeld van de gedachten en gevoelens van Seren. Barbara heeft een prettige schrijfstijl en er gebeurt genoeg om je aandacht vast te houden. Er zit een fijn tempo in en het woordgebruik is toegankelijk.
Een deel van de gebeurtenissen speelt zich af in het heden, wat wordt afgewisseld door delen uit het verleden. Je leert daardoor de leden van de vriendengroep kennen en ook hoe de verhoudingen binnen de groep waren. Beetje bij beetje wordt het geheim ontrafeld. Een ander personage dat aan het wroeten is, is hoofdinspecteur Helene Ooms. Daardoor wordt de spanning nog een beetje verder verhoogd. Zij wil ook weten wat er destijds gebeurde; heeft de groep wel de waarheid verteld?
Naar het einde toe denk je te weten wat er destijds gebeurde en wie er verantwoordelijk is. Maar Barbara heeft nog een paar prachtige plottwists voor je in petto, waardoor je steeds opnieuw wordt verrast. Denk je het nu echt te weten, dan volgt er nog een ontknoping waar je u tegen zegt.