Moeilijke start, nagelbijtend einde
De bedrijfsterrorist is -volgens mij- het eerste (vertaalde) boek van Jussi Adler-Olsen. Ik ken zijn ongeëvenaarde Q serie en ben grote fan. De bedrijfsterrorist staan daar geheel los van. Ik had het eerste kwart tot een derde van het boek grote moeite om 'in the mood' te komen. De complexiteit van het onderwerp vergt nogal wat introductie en voordat het verhaal echt gaat lopen, ben je zo'n 100 bladzijden verder. Het thema van duistere zakelijke en politieke ontwikkelingen past uitstekend binnen de huidige complottheorieperiode. Adler-Olsen onderbouwt zoveel mogelijk het (fictieve) verhaal achter de ramp met de Boeiing die zich in 1992 tijdens een noodlanding in een flat in de Bijlmer boorde. Dat daar vreemde, ontluisterende zaken plaatvonden is geen fictie, maar de relatie(s) die de auteur blootlegt in zijn verhaal wel. Soms kreeg ik het idee dat het verhaal wel erg opgerekt werd en sommige passages komen wel erg overtrokken en onwaarschijnlijk over. Dat weerhoud niet dat -naarmate het verhaal vordert- Adler-Olsen er toch weer een nagelbijtende thriller van weet te maken en je de laatste hoofdstukken maar zonder onderbreking uitleest, omdat je niet langer kan wachten hoe een en ander uiteindelijk afloopt.