tijd experiment
Het Armageddon complot wordt beschreven als de opvolger van het Messias mysterie, waarin een archeologische groep een videocassette met beelden van Jezus vindt. De beelden staan op een recorder die pas een paar jaar na de vondst zou verschijnen. Behalve het idee beelden van een levende godheid te kunnen zien, is een ander mysterie hoe die beelden -en door wie- dan gemaakt konden worden. Een tijdreiziger is het meest voor de hand, maar fantasierijke antwoord. Een opvolger zou ik het Armageddon complot dan ook juist niet willen noemen, liever een parallel boek. Immers, we volgen het verhaal rond de totstandkoming van die vondst, of beter gezegd het verhaal rond de tijdreiziger(s) vanuit het heden. Dat levert wederom een gekunsteld, maar knap in elkaar zittende roman op. Je hoeft Het Messias mysterie niet gelezen te hebben, maar om het hier en nu goed te kunnen plaatsen is het wel handig. Er wordt regelmatig verwezen naar gebeurtenissen die in het eerste boek beschreven zijn en alhoewel ze meestal kort worden omschreven, mis je dan toch de finesses. Het verhaal -eigenlijk zijn het er vier die met elkaar samenhangen- is opgebouwd rond vier hoofdrolspelers in het geheel: Stephen Foxx, de ontdekker van de camera, John Kaun, destijds financier van het project, Samuel Barron, een Amerikaanse filantroop en godsdienstfanaat en zijn zoon Michael, een van de tijdreizigers. Ondanks de verwevenheid vergt het wel telkens je aandacht om een en ander in het logische perspectief te plaatsen. Het einde is verrassend, maar ook wat onbevredigend, op zijn minst niet afgerond. Een deel # wellicht?