Een wild dier - Joël Dicker

NandCarron 06 januari 2025
Het boek “Een wild dier” van Joël Dicker is zonder twijfel het beste boek dat ik ooit gelezen heb, of beter gezegd, beluisterd heb via een audiobook. Vanaf de eerste minuten werd ik volledig meegesleept in het verhaal, en binnen slechts twee dagen had ik het helemaal beluisterd. Het is zo’n boek dat je niet meer loslaat, zelfs niet als je het even op pauze zet.

Wat me vooral raakte, was hoe de auteur de personages beschrijft. Arpad, bijvoorbeeld, is een personage dat je constant laat twijfelen: moet je hem nu bewonderen om zijn doorzettingsvermogen of juist bekritiseren omdat hij zichzelf zo makkelijk laat manipuleren?

Een moment dat ik echt pakkend vond, was toen Arpad ontdekte dat Sophie een dubbelleven had en een speciale band had met Roofdier. Het verdriet en de verwarring die hij toen voelde, waren bijna tastbaar. Het gaf me als lezer (of luisteraar) echt het gevoel dat ik naast hem stond in die situatie.

Sophie is een personage waar ik gemengde gevoelens over heb. Haar dubbelleven enerzijds een toegewijde moeder en een echtgenote, anderzijds een sluwe overvaller had ik echt niet zien aankomen en. Haar relatie met Roofdier, vol spanning en adrenaline, is het volledig tegenovergestelde dan het rustige en veilige leven dat ze heeft met Arpad. Een van de meest verrassende momenten in het boek vond ik toen Sophie de locatie van de geheime schuilplaats aan Arpad vertelde, iets wat Roofdier absoluut verboden had.

Wat het boek voor mij extra bijzonder maakte, was de spanning die Dicker zo meesterlijk weet op te bouwen. De hele overval op de Cartier winkel, waarbij Arpad nietsvermoedend de afleiding speelt, is zo gedetailleerd en intens geschreven dat ik letterlijk op het puntje van mijn stoel zat. Je voelt hoe alles perfect gepland lijkt, maar dan toch onverwacht fout gaat althans, voor Arpad. Die twist, dat Sophie en Roofdier ergens anders bezig zijn met hun eigen plan, is gewoon geniaal. Het was een moment waarop ik hardop “wow” zei.

De scène in de schuilplaats is een van de krachtigste momenten in het boek. Roofdier, die wist dat zijn tijd met Sophie bijna om was, wilde zijn laatste momenten met Sophie alleen delen, maar de beslissing van Arpad om naar de schuilplaats te komen veranderde alles. Toen Greg arriveerde, zonder interventieteam besloot Roofdier om terug te vechten. Hij opende het vuur op Greg, maar niet om zichzelf te redden, hij deed het om Sophie en Arpad de kans te geven om te ontsnappen. Het feit dat Roofdier, ondanks alles, uiteindelijk zichzelf opoffert voor Sophie, vond ik ongelooflijk mooi.

Daarnaast was het audiobook zelf een meesterwerk. De verteller bracht de personages echt tot leven, en elke emotie van Arpad’s onzekerheid tot Roofdier’s woede en Sophie's innerlijke strijd kwam perfect over. Het voelde alsof ik niet alleen een boek beluisterde, maar een film voor mijn ogen zag afspelen. Het is een boek dat ik iedereen zou aanraden of je het nu leest of luistert. Voor mij is dit zonder twijfel een van de beste verhalen die ik ooit heb gehoord.

Meer recensies van NandCarron