Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een alles omvattende auto-socio-biografie

Nathalie B1 31 december 2023
Dé alles omvattende memoires van deze Franse Nobelprijswinnares, maar dan een auto-socio-biografie waarin de collectieve en de persoonlijke geschiedenissen worden vermengd. Ernaux vertelt door te verwijzen naar foto's over de voorbije tijden en de ermee gepaard gaande tijdsgeest, waarin ze versnelt en dan weer vertraagt, over grote Franse filosofen en sociologen toen deze nog grote namen waren in Frankrijk, en het afbrokkelen van autoriteit.

Ernaux voelde zich in haar jonge tijd verstikt door oude structuren, maar in de plaats van een betere maatschappij kwam er een overweldigende bocht naar ontspanning en consumentisme en minder filosofie om de samenleving op te baseren. De drang naar individualiteit en meer koopkracht voor iedereen kwam ook met de nadelen ervan. In de jaren 1950 en '60 werd er geloofd in de vooruitgang. Na de mislukte revolutie van '68 in Parijs wil Ernaux al teruggaan naar "vroeger".

Het is nogal zwaar om te lezen in de Franse taal en over Franse referenties die niet evident zijn voor (jongere) lezers die deze niet altijd en allemaal kennen. Ze blijft fascineren, vertelt boeiend en is een geweldig auteur. Haar schrijfstijl is heel specifiek en de moeite waard om te ontdekken in de originele taal. Ze is ook steeds een feministe pur sang geweest en nog altijd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nathalie B1