Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geinig verhaal dat geschiedenis schrijft

Nico 13 augustus 2020
Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe elektrische apparaten in huis werken? Je stopt de stekker in het stopcontact, drukt op het aan-knopje en het broodrooster begint de sneetjes grof volkoren te roosteren. Gewoon een kwestie van elektriciteit. Of toch niet? Zouden apparaten kunnen denken? Misschien zelfs bovennatuurlijke krachten hebben? Die vraag is hier niet vergezocht, sterker: in dit boek zijn de huishoudelijke apparaten springlevend.

Daar komt onze held Nick per ongeluk achter als hij een garageverkoop houdt. Hij is net verhuisd omdat hun vorige huis afbrandde. Dat niet alleen: hij verloor daarbij zijn moeder en ongeveer al zijn bezittingen, en is nu samen met zijn jongere broertje Danny en zijn vader verkast naar het huis van oudtante Greta. Die blijkt een wonderbare geschiedenis te hebben.

Ze komen aan bij oudtante Greta’s huis met een auto vol verhuisdozen die pa begint uit te laden. Nick neemt een kijkje op de zolder, groter dan hij had gedacht, eigenlijk prima geschikt als zijn kamer. Alleen die rotzooi. De hele zolder is volgepakt met nutteloze voorwerpen: een tot op het bot verroeste fiets, een logge bandrecorder, een antieke fotocamera, een ouderwetse stofzuiger met pompmechanisme, plus nog veel meer rare voorwerpen met onduidelijke functies. Tijd voor een garageverkoop.

Dat is vreemd. Op die verkoop komen veel meer mensen op af dan Nick had durven dromen. Het lijkt wel of die klanten gedreven worden door gemeenschappelijke hebzucht. Iedere bezoeker graait in de oude spullen en geeft veel te veel dollars voor een oude mixer, of een versleten honkbalhandschoen. Zijn de mensen niet helemaal lekker hier, vraagt Nick zich af, of….

Inderdaad, er is meer aan de knikker. Dat merkt ook Caitlin, het meisje dat in de buurt woont en ook last heeft van plotselinge gretigheid. Ze kan zichzelf niet bedwingen en koopt een oude bandrecorder. Voor haar kunstproject wil ze die in elkaar slaan met een moker en die ravage fotograferen. Tot Nick bij haar op de stoep staat. Hij heeft door dat er iets bijzonders is met al die oude gebruiksvoorwerpen: ze hebben magische krachten. Samen met Caitlin gaat hij op jacht.

Zo begint dit verrassend goed geschreven boek over de erfenis van Tesla. Tesla is inderdaad de naam van die elektrische auto, maar dus vernoemd naar de grote uitvinder Nikola Tesla (1856–1943). De behekste voorwerpen op Nicks zolder lijken van deze uitvinder afkomstig. Terwijl Nick en Caitlin de zoektocht beginnen die ze op de vreemdste plekken brengt en met de raarste figuren in aanraking laat komen, beginnen ze te beseffen waarom die voorwerpen zo’n aantrekkingskracht hadden op mensen. Een gevaarlijke aantrekkingskracht.

De auteurs Shusterman en Elfman zetten een geolied verhaal in elkaar, dat verrast door veel onvoorspelbare gebeurtenissen. Ook zit het vol leuke vondsten, zoals de oude bandrecorder die, als je hem afspeelt, je gedachten laat horen in plaats van wat je hebt gezegd. Zo heeft elk voorwerp van Nicks zolder zijn eigen superkracht.

Het mooie is dat wetenschappelijke feitjes netjes gedoseerd tussen de avonturen door worden gebracht, wat het boek meerwaarde geeft. Het taalgebruik is erg goed: speels, onverwacht, humoristisch en wat sarcastisch maar altijd verrassend. Als lezer word je in bijna elke alinea prettig verrast door al die zaken, waardoor je zonder enige moeite het gekke verhaal volgt. Hoe dat afloopt? Niet dus. Nog niet, want er volgen twee delen in deze trilogie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nico

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.