Advertentie
    Nicole van der Elst Hebban Recensent

De timing waarmee Tom Dumoulin. Wielerlegende in wording van journalist Patrick Bernhart in de winkel lag, kon niet beter: aan de vooravond van de Ronde van Italië, waarbij de Nederlander na zijn winst in 2017 tot de favorieten werd gerekend. Terwijl ik het boek aan het lezen was, gooide het noodlot roet in het eten. Dumoulin viel in de vierde etappe op zijn knie en stapte een dag later uit de Giro.

In het boek wordt onderzocht of Tom Dumoulin het in zich heeft om de beste Nederlandse renner ooit te worden. Zo ja, wat moet er dan nog gebeuren om tot dit resultaat te komen: fysieke verbetering, mentale coaching of een beter team om de Limburger heen? Deze vragen worden afgewisseld met flitsen uit het verleden, zowel uit de vroege jeugd van Dumoulin, waarin hij helemaal niet geïnteresseerd was in wielrennen, als terugblikken naar eerdere sportsuccessen en teleurstellingen, waaronder de zilveren medaille op de Olympische Spelen in 2016.

Het is opvallend dat dit boek tot stand is gekomen zonder de medewerking van de wielrenner zelf. De auteur vertelde in het radioprogramma Spijkers met Koppen dat hij toestemming heeft gevraagd aan de ploegleider van Sunweb, maar dat ze ervoor hebben gekozen om niet mee te werken. In het eindresultaat creëert het vooral een afstand tot de succesvolle sporter, omdat er geput wordt uit al bekend materiaal, zoals krantenberichten, wielercommentaar of columns. Voor de verstokte wielerfan, maar zelfs voor de neutrale nieuwsvolger, bevat het boek dan ook nauwelijks nieuwe feiten. Toch is het boek een goede opwarmer voor de Tour de France, die in juli van start gaat. Ondanks dat het nog niet zeker is of Dumoulin daar aan de start verschijnt, kijk je er na deze wieleranalyse wel ontzettend naar uit!

Reacties op: Nieuwe Nederlandse Tourwinnaar?

9
Tom Dumoulin: wielerlegende in wording - Patrick Bernhart
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker